Rekordstor kontorssatsning i Linköping

4 december 2018

Restaurang, takterrass och bilpool. Det och mycket mer kommer få plats i Lundbergs rekordstora satsning i centrala Linköping. ‒ Lundbergs vision är att vara den ledande utvecklaren av hållbara stadsmiljöer, säger Christian Claesson, regionchef.

Bild: Wingårdhs

I mars väntas första spadtaget tas på det som kommer blir Lundbergs största satsning på kontorsfastigheter någonsin. Cirka 13 500 kvadratmeter blir uthyrningsbar yta och i anslutning ska även ett bostadshus byggas bestående av 40 lägenheter. 

‒ Vi har höga ambitioner och det här är ett fantastiskt bra läge vid Stångån med nära till city och närhet till kommunikationer med ett nytt resecentrum. Med projektet vill vi skapa framtidens kontor och vi jobbar mycket med kundupplevelsen och hyresgästens nuvarande och framtida behov, säger Christian Claesson, regionchef Öst, Fastighets AB L E Lundberg. 

Stor efterfrågan

Kostnaden för hela projektet landar på 700 miljoner kronor varav 570 miljoner satsas på själva kontorslokalerna. Redan nu är 4 000 kvadratmeter uthyrt till Danske Bank. Och fler hyresgäster är på väg in, berättar Christian Carlsson. 

‒ Vi har diskussioner med flera intressanta aktörer. Efterfrågan är stor på attraktiva kontorslokaler i citykärnan och nyheten om projektstart och signeringen av Danske Bank har skapat stort intresse. Generellt letar vi efter hyresgäster som ser fördelen att ta del av den mötesplats vi vill skapa och som sätter sina medarbetare i fokus, säger Christian Claesson. 


Generellt letar vi efter hyresgäster som ser fördelen med att ha kreativitet i närheten.


Lundbergs håller samtidigt på med ett stort bostadsprojekt i Linköping. Fastighetsbolaget är verksamma på flera håll i Sverige, men Christian Claesson framhåller Linköping som en av de städerna med en bra befolkningstillväxt och ett framgångsrikt näringsliv.

‒ En del till att Lundbergs valde att investera på just den här platsen är för att det är vår nisch att finnas i innerstäder. Just i det här fallet var det en arkitekttävling redan 2011 som vi sedermera vann, säger regionchefen. 

Ett landmärke i Linköping

Kontorsfastigheten är ritad av ingen mindre än prisbelönte Gert Wingårdh som står bakom en rad andra kända byggnader i Sverige och utomlands. Att bidra till en attraktiv stadsmiljö är ett av Lundbergs mål med projektet. 

‒ Det är alltid viktigt att ha med känslan i arkitekturen. Vi ser att en arkitekt som Gert Wingårdh verkligen kan skapa något extra ordinärt med den exteriöra fasaden. Vi vill att byggnaden ska bli ett landmärke i Linköping, säger Claesson. 

Området kring Stångån ser ut att få en ljus framtid. Ett nytt resecentrum planeras och med byggandet av Ostlänken underlättar även pendlingen till och från Norrköping och Stockholm. 

‒ Utvecklingen i området betyder jättemycket för oss. Bättre kommunikationer underlättar för företag där närhet till Stockholm kan vara en fördel. I Danske Banks fall har de två större kontorsenheterna i landet i Linköping och Stockholm.

Bygger en mötesplats

Förutom kontorslokalerna erbjuds även annan service såsom takterrasser, loungemiljöer, en hörsal för möjlighet till seminarier samt en restaurang som även kommer vara öppen för allmänheten. Lundbergs mål är att miljöcertifiera fastigheten och håller det som en viktig aspekt i alla byggprojekt.

 ‒ Det är viktigt att fortsätta trycka på det även om de flesta nybyggnationer i dag är miljöcertifierade. Den sociala hållbarheten är också en viktig del i projektet och det försöker vi skapa genom att bygga en mötesplats för hyresgäster och deras medarbetare, säger Christian Claesson.

Inflyttning i kontorsfastigheten beräknas hösten 2021. 


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.