Rätt ljus på kontoret

31 januari 2019

Att vi människor är helt beroende av ljus är inga nyheter men på många kontor runt om i landet ser det mörkt ut. För lite och felaktigt placerat ljus kan ge en mängd negativa effekter.

ljus på kontoret_Kinnarps.jpg
Bild: Kinnarps

Nu visar ny forskning att man genom att anpassa belysningen kan påverka kroppens hormoner och få människor att må bättre och hålla sig friska. Det säger Thorbjörn Laike, forskare miljöpsykologi vid Lunds universitet, till Belysningsbranschen.

- Stress, sömnproblem och sänkt prestationsförmåga. Det är bara några följder som felaktig belysning kan ge upphov till. 

För mycket ljus inte alltid rätt

Rapporten ”Allmänheten om belysning på arbetet” av Novus/ Belysningsbranschen visar att bara 3 % av svenska yrkesarbetande jobbar i belysning där ljusnivån anpassas automatiskt efter dagsljuset. Bara 15 % uppger att belysningen är anpassad efter deras behov och hela 85 % kan inte reglera belysningen eller ljusstyrkan själv.

- Det handlar både om att välja rätt ljuskälla och spara energi, menar Joakim Andersson på Glamox Luxo Lighting. Det är lätt att falla i fällan att sätta likhetstecken mellan mycket ljus och bra ljus. Får du för mycket ljus ökar riskerna för bländning och reflexer som ger en massa oönskade effekter som huvudvärk, belastningsproblem och trötthet. För lite ljus ger liknande effekter. Den absolut viktigaste faktorn för att få till en bra belysningslösning är att anpassa ljuset efter de som ska jobba på kontoret och deras arbetsuppgifter.

rätt ljuskälla

Förutom att få personalen att må bra och öka deras prestation kan man spara både miljö och energi, bl a genom att välja rätt belysningskälla. Majoriteten av alla belysningsarmaturer i landet är föråldrade och besparingspotentialen är enorm. Ett sätt är att byta till LED-lampor på kontoret, en lösning som innebär låg energiåtgång. LED är minst 5-10 gånger effektivare är den traditionella glödlampan med en livslängd på upp till 35 000 timmar eller mer.  

mer info

Ta del av nedanstående länkar för att få konkreta tips och råd kring hur du ska tänka för att skapa rätt ljus på kontoret och hur du ska planera din ljuslösning:

https://www.av.se/inomhusmiljo/ljus-och-belysning/belysning-pa-kontor/

http://www.prevent.se/formakontoret/fakta-substart/ljus-och-belysning/

http://www.arbetsmiljoupplysningen.se/Amnen/Belysning/


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.