Rätt frågor innan flytten

21 januari 2019

De flesta håller nog med om att läget är bland det viktigaste när det börjar bli tal om att flytta. Men det finns andra frågor man bör ställa sig än bara vilken den nya adressen ska bli.

Bild: Abstracta

Dags att flytta kontoret? Se till att ställa de rätta frågorna. Här är kanske fem av dem viktigaste. 

Vilket läge passar bäst?

Ett läge som kan vara perfekt för ett företag och en verksamhet kanske inte alls är rätt för ett annat. En del är mer betjänta av att sitta i moderna kontor, kanske i utkanten av staden, medan andras varumärken tjänar på att sitta i äldre lokaler i innerstaden. Förutom vad man vill signalera med sitt läge kan det även handla om parkeringsmöjligheter, kommunikationer, tillgänglighet och givetvis hyran med mera. Läget tenderar även att få större och större betydelse när man ska attrahera ny personal eller behålla befintlig. 

Behöver ert kontor vara representativt?

Hur representativt behöver ert kontor vara? Får ni regelbundet besök av kunder eller samarbetspartners kan det vara av värde att kontoret håller en viss nivå. 

vill ni förändra ert arbetssätt?

Innan ni flyttar bör ni göra en kartläggning över hur ni arbetar på kontoret - vilka gör vad? Är det många som är ute på fältet kanske ni inte behöver ha lika många fasta platser. Kanske kan ni t o m börja arbeta aktivitetsbaserat där ingen har någon fast plats. Då behöver man dessutom ofta mindre lokalyta. Behöver ni egna konferensutrymmen eller kan det vara värt att hyra in sig när ni behöver större utrymmen och istället satsa på mindre, inofficiella mötesytor.  

Vill ni förändra er verksamhet?

En flytt är alltid en utmärkt anledning att genomföra förändringar. På flera sätt, både vad gäller medarbetare och ledarskap. Och hur kan detta stödjas i det nya kontorets utformning?

Hur ser framtiden ut?

Självklart ska era framtidsplaner vara en stor del av flyttprocessen. Vad händer i framtiden, kommer ni att expandera? Eftersom det kan vara svårt att sia om vad som komma skall kan det vara värt att i alla fall satsa på en lösning med stor flexibilitet. I dag finns det flera kontorshotell och coworkingaktörer där man kan skala upp eller ned efter behov, dessutom på kortare avtal. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.