Prisat långbord

20 maj 2021

Nolas Långbordet på Hamntorget i Stockholm har vunnit Monocle Design Awards i kategorin Best Public Furniture. White Arkitekter har erhållit det internationella designpriset för utformningen av Hamntorget, en tidigare odefinierad plats som nu fått nytt liv genom samtida arkitektur och urban design. Platsen är ritad av landskapsarkitekterna Cecilia Jarlöv och Josefin Norén Almén från White Arkitekter, med ljusdesign av Clara Fraenkel, White.

Nola.jpg
Foto: Jann Lipka

– Vi är glada för White Arkitekter som vunnit det prestigefyllda priset Monocle Design Award för projektet på Hamntorget dit vi levererat en härlig kombination av Långbordet, säger Agneta Stake, Nolas grundare.

Långbordet utvecklades ursprungligen av White Arkitekter och konstnären Ebba Matz för en socialt utsatt plats i Helsingborg, där det också blev en del av lösningen för hur människor kunde mötas på nya sätt. Även på Hamntorget bidrar möblerna till att skapa en social mötesplats.

Monocle Design Awards täcker designfältet med målet att synliggöra hur design kan förbättra livskvaliteten för människor. Stor möda har lagts på research och intervjuer med designers och arkitekter från världens alla hörn för att finna det bästa branschen har att erbjuda just nu.

Långbordet är ett modulärt bänkbordssystem med många variationer som kan byggas på längden och/eller i cirklar. Utgångspunkten till bänkbordet var ett samarbete mellan Nola, White arkitekter, Helsingborgs stad och konstnären Ebba Matz, vid skapandet av en ny mötesplats i Helsingborg. Bänkbordet är ett dynamiskt och modulärt system som kan byggas i olika formationer, för att anpassas till olika miljöer.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.