Nytt kvarter i Hagastaden

8 juni 2021

Atrium Ljungberg bjöd tillsammans med Stockholms stad in till parallellt uppdrag i december om kvarteret Pisa i östra Hagastaden. Gatun Arkitekters förslag har utsetts till vinnare och man arbetar nu vidare med gestaltningen av kvarteret. Kvarteret Pisa kommer innehålla publika lokaler och arbetsplatser och omfattar cirka 20 000kvm. Beräknad byggstart är 2024.

Pisa.jpg
Bild: Stockholms Stad och White arkitekter

Byggnaden kommer vila på Norra länkens norra tunnelmynning och blir en mycket viktig beståndsdel i Hagastadens framtid. Sett från öster kommer projektet agera startpunkt för hela den nya kvartersbebyggelsen kring Norra stationsparken och blir ett av de mest synliga kvarteren från Hagaparken och framtida Tullhusparken.

– Vi utgick strängt från en analys av platsens publika funktion med flanören och besökaren som huvudpersoner. Vårt förslag tar hand om och utvecklar platsens komplexa stadsrum och gör en storskalig miljö mer lättförståelig och tillgänglig. Vi är väldigt glada att få fortsatt förtroende av Atrium Ljungberg och Stockholms stad att få ta hand om ytterligare en av Hagastadens nyckelbyggnader, säger ansvarig arkitekt Martin Lundin, Gatun Arkitekter, som även skapat projekt Life Citys fasadgestaltning i Norra länkens andra tunnelmynning.

Vårt förslag tar hand om och utvecklar platsens komplexa stadsrum och gör en storskalig miljö mer lättförståelig och tillgänglig.

Kvarteret Pisa kommer innehålla publika lokaler och arbetsplatser och omfattar cirka 20 000kvm. Beräknad byggstart är 2024.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.