Norrbotten i topp

19 september 2023

Efter en julimånad som noterade ett hack i tillväxtkurvan för antalet nya företag i Sverige skedde en stark återhämtning i augusti. Den senaste månaden ökade det svenska näringslivet med hela 2 241 företag. Det visar en sammanställning som webbhotellspecialisten STRATO har gjort baserad på statistik från Bolagsverket.

Efter flera månader med positiv nettotillväxt för nya företag stannade utvecklingen till under juli med en liten minskning av antalet företag i Sverige. Men i augusti ökade antalet nya företag igen – alltså antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med 2 241 stycken, vilket motsvarar en ökning på 0,21 procent. Det kan jämföras med siffran för samma period förra året: då tillkom 2 423 företag, motsvarande 0,23 procent.

 

– Semestertider kan ha förklarat varför antalet företag minskade i juli men i augusti ser vi en positiv återhämtning och mer “normala” siffror. Just nu räknar många svenskar med en svagare konjunktur med hög inflation och höga räntor som tynger hushåll och företag. För oss är det viktigt att fortsätta stötta och skapa förutsättningar så att fler vågar ta klivet att starta och driva företag, säger Herman Borel, internationell chef för affärsverksamhet på STRATO.


Norrbotten, Dalarna och Skåne hade starkast tillväxt i augusti. Störst ökning noterade Norrbotten med 0,4 procent, följt av Dalarna med 0,35 procent och Skåne med 0,34 procent.


Se samtliga regioner här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.