NollCO2 - världsunik miljöcertifiering

14 augusti 2018

Sweden Green Building Council släpper nu pilotversionen av NollCO2, en världsunik miljöcertifiering för klimatneutrala byggnader. Med NollCO2 höjer Sweden Green Building Council än en gång ribban för det hållbara byggandet i Sverige, som på många sätt redan är världsledande, och ger dagens pionjärer möjligheten att bygga enligt framtidens normer redan nu.

Cecilia Ehrenborg Williams.jpg
Cecilia Ehrenborg Williams, VD, Sweden Green Building Council. Foto: Ola Hedin

NollCO2 ställer strikta utsläppskrav på materialtillverkare och byggentreprenörer i både produktskedet och byggproduktionsskedet, vilket inga andra certifieringar för nettonollutsläpp gör idag.

Den nya certifieringen blir ett tillägg för de byggnader som redan har högt satta certifieringsmål, som Miljöbyggnad Guld, BREEAM Excellent eller LEED Gold. Även andra certifieringar, som Svanen och Passivhus, kan kompletteras med NollCO2 förutsatt att de uppnår kraven som ställs. Detta var efterfrågat av fastighetsägare i samband med att certifieringen var ute på remiss tidigare i år och har därför tillkommit i pilotversionen.

- Vi vill att NollCO2 ska driva på för klimatneutralt byggande och få branschen att fortsätta framåt. Som det är nu kanske certifieringen bedöms som tuff, men det är på den här nivån vi måste vara för att nå fossilfrihet till 2045. Det finns inga alternativ, byggandet måste bli klimatneutralt. Nu finns NollCO2 som ett första svenskt verktyg för det och det är jag väldigt stolt över, säger Cecilia Ehrenborg Williams, VD för Sweden Green Building Council.

Den version av certifieringen som nu släpps är en så kallad pilotversion, som kommer användas av olika projekt under hösten 2018. Efter dessa tester kommer eventuella synpunkter införlivas i en version som släpps för samtliga intresserade projekt. Ett antal fastighetsägare och entreprenörer har redan anmält intresse för pilotversionen och möjlighet kommer finnas att anmäla sig fram till och med augusti månad.

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.