Några gröna tips!

16 mars 2018

Alla kan dra sitt strå till stacken när det handlar om att bli miljövänligare och grönare. Ta del av några utvalda tips.

Välj miljömärkta produkter. Det finns papper, tvål, diskmedel och rengöringsmedel som är märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. I andra hand kan man använda Svanenmärkta produkter.


När du måste resa, välj tåget. Du minskar dina koldioxidutsläpp kraftigt, jämfört med om du tar flyg eller bil. Om du måste åka taxi, välj en miljötaxi.


Stäng av alla apparater när de inte används. Apparater i standby-läge drar ström, därför är det bäst att stänga av dem helt. Ett tips är att dra alla sladdar till grenkontakter med avstängningsknapp. Glöm inte mobilladdaren!


Ha möten via webb, telefon eller video. På så sätt kan du undvika många tjänsteresor, vilket gör att du minskar din miljöpåverkan samtidigt som du sparar en hel del pengar och tid.

Läs på skärmen eller skriv ut dubbelsidigt. Undvik pappersutskrifter och kopiering. Läs istället mer texter på dataskärmen, scanna dokument och arkivera elektroniskt. Måste du skriva ut? Ställ in datorerna så att alla dokument skrivs ut dubbelsidigt. Ni gör av med hälften så mycket papper och sparar dubbelt så många kronor.


Byt till el märkt med Bra Miljöval. Det gör du enkelt genom ett telefonsamtal till ditt elbolag. Kan de inte erbjuda el märkt med Bra Miljöval? Byt elbolag!


Hör med din hyresvärd om du kan få skriva ett grönt hyresavtal. Fler och fler fastighetsägare satsar på det.


Lämna bilen hemma och ta dig till jobbet med lokaltrafik, cykel eller till fots. Finns det möjlighet att få månadskort till lokaltrafiken som en löneförmån? Kan anställda jobba hemifrån någon dag i veckan? Föreslå att ni skaffar en tjänstecykel som alla kan använda.


Byt ut glödlampor mot LED-lampor. Byt ut konventionella lysrörsarmaturer mot energismarta HF-armaturer med T5-lysrör.


Se till att det är släckt när ingen är på kontoret. Gör det enkelt – koppla in en timer.


Installera rörelsesensorer i till exempel korridorer och på toaletterna.


En dimmer gör det enkelt att anpassa till en behaglig ljusstyrka samtidigt som det spar energi.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.