Motbevisar fördomar mot äldre på arbetsmarknaden

27 maj 2025

Feelgood presenterar nu Jobbhälsorapporten 2025 som i år fokuserar på äldre och seglivade fördomar om gruppens förmågor och attityder som arbetskraft. Rapporten bygger på ett omfattande dataunderlag från HALU-undersökningar, som tvärtom pekar på att äldre är en outnyttjad tillgång för arbetsplatser. Dessutom innehåller rapporten en uppdatering av förra årets tema – den dolda korttidssjukfrånvaron bland unga.

En man i ljusbrun skjorta, glasögon och grått hår tittar vid sidan av kameran och ler mot en person som inte syns i bild.
Bild: Feelgood

Arbetsmarknaden är tuff mot äldre som söker jobb. Studier pekar på att man blir systematiskt bortvald efter 40 år samtidigt som prognoser menar att vi kommer att behöva arbeta längre upp i åldrarna. Fördomar om äldre har negativa effekter för individer, men också för företagen – och de stämmer inte. Nya data från Feelgood visar tvärtemot att medarbetare som är 50 år och äldre är en grupp som uppvisar tydliga tecken på att vara föredömlig arbetskraft.

  • Äldre är inte engagerade i jobbet: Tvärtom visar Feelgoods data att äldre i högre grad än yngre upplever sitt arbete som meningsfullt och engagerande samtidigt som de trivs bättre på arbetet och ser mer positivt på samarbetet med kollegor.
  • Äldre orkar inte med arbetslivets krav: Faktum är att äldre rapporterar bättre balans mellan krav och resurser i arbetet, bättre balans mellan privatliv och arbete, samt att de är i mindre utsträckning trötta än sina yngre kollegor.
  • Äldre har ofta hälsobesvär som påverkar jobbet: Även om äldre i något högre grad kan ha kroniska sjukdomar och hälsobesvär, visar HALU- data att dessa mer sällan än för yngre påverkar arbetsförmågan negativt. De äldre har dessutom markant lägre upprepad korttidsfrånvaro än yngre medarbetare.

Rapporten ger insikter i hur personer 50 år och äldre faktiskt upplever arbetsplatsen. Förhoppningen är att det som framkommer kan bidra till att arbetsgivare i framtiden inte bara uppvärderar äldres insatser i arbetslivet, utan också höjer ambitionerna för möjligheten att förlänga arbetslivet.

– Vi uppmanar alla arbetsgivare att se över framför allt sina rekryteringsprocesser. Äldre medarbetare är inte bara engagerade, de är ofta mycket uppskattade kollegor med sin kunskap och erfarenhet. Det är strategiskt affärsmässigt att bygga en arbetsplats med blandade åldrar där man kan skapa synergier mellan generationer, säger Stefan Kullgren, vd på Feelgood.

Trendbrott i korttidsfrånvaron bland unga

I 2024 års Jobbhälsorapport var temat de yngres höga upprepade sjukfrånvaro. Ett återbesök visar att bilden kvarstår ett år senare. Yngre har fortfarande markant högre upprepad sjukfrånvaro jämfört med äldre, men rapporten fångar en minskning som kan tyda på en vändning.

– Det är oroväckande att de unga fortfarande har så hög korttidsfrånvaro med tanke på att de egentligen är väldigt friska. Vi behöver fortsätta att arbeta med att stärka friskfaktorer i alla generationer, säger Charlotte Wallin, chefsläkare på Feelgood.

Se alla lediga lokaler i Sverige här.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.