Mitt i händelsernas centrum

11 maj 2021

Skanskas planer för Hammarby Sjöstad är stora. I maj 2021 börjar byggnationen av Sthlm 02, en 14 500 kvadratmeter stor kontorsbyggnad med moderna och flexibla faciliteter. ”Vi hoppas att hon blir basen för en blandad bukett av spännande verksamheter”, säger Fredrik Lantz, uthyrnings- och marknadschef, Skanska Fastigheter Stockholm.

Sthlm 02 är den femte av totalt sju planerade kontorsbyggnader i Skanskas satsning Sthlm New Creative Business Spaces i expansiva Hammarby Sjöstad. Byggnaden kommer att sträcka ut sig längs Hammarby Allé och ligga mitt i det utvecklingsområde som kommer utgöra arbetsplatser för mer än 8 000 personer när det står klart.

påminner om innerstaden

– Här skapas en välkomnande, attraktiv plats för innovativa och kreativa företag söder om bron över Hammarby kanal där Skanska sedan tidigare har byggt cirka 400 bostäder, kajer, gator och ett bussgarage i det direkta närområdet, säger Fredrik Lantz, uthyrnings- och marknadschef, Skanska Fastigheter Stockholm.

Som hyresgäst flyttar man in i en stadsdel som präglas av kreativitet och nybyggaranda och där blandningen av arbetsplatser, bostäder och service börjar få en mix som påminner om innerstadens dynamik.

Här skapas en välkomnande, attraktiv plats för innovativa och kreativa företag söder om bron över Hammarby kanal.

– Även de kollektiva resealternativen är utmärkta med närhet till tunnelbana från Gullmarsplan och Skanstull bara minuter bort och bussar och tvärbanestationen utanför dörren.  Unikt är också att vi får en tunnelbanestation i huset på sikt när nya blå linjen öppnar för trafik.

Välkomnar hyresgäster under 2023

Sthlm 02 blir totalt 14 500 kvadratmeter stort och har delats upp i två etapper. I den första etappen byggs 7 600 kvadratmeter i den del som ligger närmast västerut mot Gullmarsplan. Här erbjuds lokaler från 475 kvadratmeter och uppåt. I dagsläget är inga av ytorna uthyrda men dialoger förs med flera intressenter och man siktar på att välkomna hyresgäster redan i slutet av 2023.

– Hammarby Sjöstad är ett av de snabbast växande arbetsplatsområdena i Stockholm och det är tydligt för oss att allt fler organisationer nu vill utforska möjligheterna att etablera sig här.

arkitekter som sporrar

En av ledstjärnorna i arbetet med Sthlm 02 är att alltid kunna möta hyresgästernas behov av verksamhetsanpassade lokaler som också smidigt kan ställas om utifrån nya krav och önskemål som uppstår under hyrestiden. Förändringstakten har ökat och lokalen ska möjliggöra snabba omställningar, inte bromsa dem. Och har man tänkt igenom detta kan förändringar och ombyggnationer också göras på ett resursklokt sätt, menar Fredrik Lantz.

– I Sthlm 02 har vi valt att samarbeta med Varg arkitekter som verkligen sporrar oss. Vi använder en lekfull process där vi lever oss in i påhittade fiktiva hyresgästers krav och provar principiella grepp som möjliggör en mängd olika planlösningar, lokalindelningar och möbleringsvarianter. Det kommer våra blivande hyresgäster få stor nytta av när vi tillsammans med dem nu börjar skissa för att spegla olika arbetsplatsstrategier och typmiljöer.

Kreativt kontorskluster

På entrévåningen i Sthlm 02 kommer man mötas av ett café med en avslappnad och välkomnande lobby, samt plats att parkera cykeln, duscha och byta om. Det kommer också finnas en lounge, en ateljé och en studio som alla hyresgästerna erbjuds tillgång till. När vädret tillåter kan man också kila högst upp i huset till en gemensam takterrass för arbete, avkoppling och lunchmöten i solen.

– Det skapar en dynamik och möjlighet som sträcker sig utanför den egna lokalens väggar. Det kan röra sig om externa eller interna möten och events som mår bra av en annan atmosfär och sammanhang.

Området har ett snabbt växande utbud av restauranger, take away-ställen, barer och caféer. Förutom allt detta finns också coworkingoperatören Spaces på plats i byggnaden bredvid. Detta ger extra flexibilitetsmöjligheter till alla organisationer och möjliggör även för mindre bolag att vara en del av det kreativa kontorsklustret.

lekfull och integritetsstark

Sthlm 02 kommer att upplevas som den lekfulla och integritetsstarka lillasystern till den kaxiga 27-våningar höga Sthlm 01, och det finns inga tvivel om att byggnaden kommer sticka ut.

– Hon står stilsäkert mitt i händelsernas centrum i den västra entrén till Sjöstaden och när tunnelbanans nya blå linje öppnar för trafik år 2030 kommer stationsuppgången i husets bottenvåning ytterligare att framhäva hennes position. Vi hoppas att hon blir basen för en brokig bukett av spännande verksamheter, avslutar Fredrik Lantz.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.