Mer än dubbelt så många nya företag i maj jämfört med april

10 juni 2024

Maj var en stark månad för svenskt näringsliv. Jämfört med 804 nya företag i april tillkom 1 904 företag i maj – mer än dubbelt så många. Skåne står för andra månaden i rad för den starkaste ökningen. Det visar nya siffror från Företagarallsvenskan.se, en webbsida från webbhotellspecialisten STRATO baserad på data från Bolagsverket.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Efter en stark start på året med många nya företag stod det nästan stilla i mars och april. I maj gick trenden starkt uppåt igen. Det svenska näringslivet ökade – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med 1 904 företag i maj, vilket motsvarar en ökning på 0,18 procent jämfört med förra månaden och en ökning på 1,38 procent jämfört med motsvarande period förra året.


– Förra året var väldigt bra för svenskt företagande och den trenden har fortsatt in på det här året. Svenska företagare visar driftighet och ihärdighet, vilket är avgörande för svensk ekonomi och god tillväxt. Det är därför viktigt att fortsätta stötta och skapa goda förutsättningar för egenföretagare så att fler vågar ta klivet att starta och driva eget, säger Claudia Frese, vd på STRATO.


Nästan alla regioner ökar

Alla regioner i landet ökade i maj förutom fyra, varav två av dessa stod stilla. Följande tre regioner ligger i topp för maj: Skåne län på första plats med en nettotillväxt på 0,31 procent, motsvarande 415 nya företag. Tvåa är Västra Götalands län som ökade med 0,26 procent, motsvarande 445 nya företag.


Delade treor är Jönköpings län och Blekinge län, båda med en procentuell ökning på 0,22 procent – motsvarande 65 respektive 24 nya företag. Fyra regioner står stilla eller backar: Gotlands län (0,0 procent), Jämtlands län (0,0 procent) samt Norrbottens län (-0,04 procent) och Västerbottens län (-0,15 procent).

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.