Många extra features i Rosersberg

3 april 2023

Prologis senaste projekt kan beskrivas som en modern logistikfastighet med hög klimatanpassning och många extra features. Den 20 000 kvm stora fastigheten i Rosersberg beräknas stå klar för inflyttning redan innan årsskiftet.

logicenters webb.jpg
I december togs första spadtaget i Rosersberg. Bilder: Prologis

Prologis äger och förvaltar 34 högkvalitativa distributionscenters och lagerlokaler på den nordiska marknaden och med detta projekt i Rosersberg stärker bolaget ytterligare sin närvaro i Stockholmsområdet. Marken i Rosersberg förvärvades i juni 2022 och nyligen togs det första spadtaget för en 20 000 kvm stor, toppmodern logistikfastighet.

 En eller flera hyresgäster

–  Just nu pågår stommontaget och sedan kommer det gå fort, menar Tony Johansson, Head of Development Management, Nordics, hos Prologis.

Redan den 1 december kommer det vara möjligt att flytta in i byggnaden som har flexibiliteten inbyggd.

Vi tror att detta är ett perfekt läge för kunder som vill etablera sig just i Rosersberg och som har hållbarhet i fokus.

– Exempelvis kommer olika lösningar för lastkajerna vara möjliga, antingen en större lastkaj med genomgående flöde via cross-dock eller två separata enheter. Genom modern byggteknik kommer också antalet pelare på insidan reduceras för att öka flexibiliteten i hur golvytan kan användas.

Tack vare den stora flexibiliteten kommer fastigheten kunna hyras antingen som två separata enheter eller som en enda stor anläggning.

– I dagsläget finns det inget definitivt avtal med en hyresgäst så intressenter är varmt välkomna, konstaterar Tony vidare. Vi tror att detta är ett perfekt läge för kunder som vill etablera sig just i Rosersberg och som har hållbarhet i fokus.

höga hållbarhetsambitioner

Prologis har höga hållbarhetsambitioner där samtliga nybyggnationer certifieras enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM. Rosersberg DC4 är inget undantag. Här höjs ambitionen från ”Very good” till ”Excellent” och som brukligt certifieras projektet enligt den något större modellen ”fullt inredd”. 

Projektet möjliggör också en donation till Cool Earth som skyddar utrotningshotade djur och växter genom att skydda regnskog.

– Utöver det eftersträvar vi att göra hela projektet hållbart även enligt den nya EU-taxonominstandarden, berättar Tony Johansson. Lyckas vi med det blir vi troligen de första inom logistiksegmentet att nå dit.

EU-taxonomin kom till den 18 juni 2020 och är ett regelverk som hjälper till att klassificera miljömässigt hållbara ekonomiska investeringar. Syftet med EU-taxonomin är att på sikt nå Parisavtalet om klimatneutralitet till 2050.

Rosersberg DC4 kommer dessutom att få ett antal kvalificerade features i sitt basutförande, exempelvis solceller på taket, stora ljusinsläpp och dagsljusliknande LED-belysning samt självbevattnande växtlighet för en god arbetsmiljö och bra luft. Fastigheten ligger också i direkt anslutning till ett grönområde där uteplatser planeras för de som ska jobba i fastigheten.

Ett attraktivt logistiknav

Rosersberg DC4 passar alla företag i behov av kvalitativt logistikutrymme som uppfyller höga hållbarhetsstandarder och erbjuder en god arbetsmiljö. Platsens multimodala läge gör området till ett av de mest attraktiva logistiknaven i Stockholmsregionen.

– Närheten till både vägnät, tåg och flyg ger företagen goda möjligheter att effektivt nå Stockholm city, Mälardalen samt övriga Sverige och Europa. Området har även mycket bra access tack vare Stockholms lokaltrafik och nås via bussar och pendeltåg.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.