Lyckas med ert kontor!

27 april 2018

Med tanke på hur stor del av vår vakna tid vi spenderar på kontoret är det egentligen märkligt hur sällan vi reflekterar över hur vi egentligen skulle vilja att det såg ut. Visst, ett kontor ska förstås vara funktionellt. De anställda ska helst få plats och det bör finnas utrymme för pärmar och pennor som ingen använder längre. Men framför allt ska det vara inspirerande. Du ska vilja gå till jobbet!

Vi har tagit del av Per Asplunds 5 tips på Vismas blogg om hur man lyckas med sin kontorsinredning.1. Växter - Växter på kontoret ger liv åt meningslösa hörn och döljer otrevliga dofter. Men några blommor eller hela växtväggar skapar även en mer levande och kreativ arbetsmiljö. Växter renar också luften från olika kemikalier och skapar en behaglig luftfuktighet. Till växter som gör luften renare och ökar luftfuktighetenhör exempelvis Benjaminfikus, Gerbera och Krysantemum.


2. Ljus - Let there be light! Grunden för kontorsbelysning måste förstås vara att samtliga anställda kan utföra sina dagliga uppgifter utan att fördärva synen. Men det går att göra så mycket mer för att folk ska trivas i lokalen. Rätt ljus på kontoret hjälper nämligen kreativiteten på traven och får dig att må bättre. Framför allt är naturligt ljus en källa till välmående. Självklart kan det vara knepigt att förstora alla fönster över en natt, men att dra upp persiennerna och låta gardinerna hänga på sidorna av fönstren är enklare. Kom dock ihåg att vässa dina argument inför diskussionen med dem som sitter närmast fönstren under soliga dagar…Enligt experterna kan fel färg sätta käppar i hjulet för kreativiteten och andra få oss att må riktigt kasst.3. Färg - Tyvärr har det inte slösats med uppiggande färger i de flesta svenska kontor. Att måla om någon vägg behöver ju dock varken kosta särskilt mycket eller ta alltför lång tid i anspråk. Ett hett tips är ju dock att kolla med hyresvärd eller liknande innan du sätter igång med rollern. Känns det för bökigt att måla om så går det ju annars att piffa till kontoret med möbler och textilier i genomtänkta färger. Men kom ihåg att olika typer av färger påverkar oss på olika sätt. Enligt experterna kan fel färg sätta käppar i hjulet för kreativiteten och andra få oss att må riktigt kasst.


4. Tyg - Snyggt, luftigt och färgglatt … men för hög ljudvolym. Som bekant kan det förstöra det soligaste humöret. Lösningen kan vara textilier av olika slag. De mjukar dessutom upp inredningen och skapar en ombonad och hemtrevlig känsla. Och det är det allra enklaste sättet att få lite färg på kontoret. Se över mattor, möbler och gardiner när det är dags för ny kontorsinredning. Det riktigt trevliga med tyg är att du lätt kan byta ut det om det inte skulle falla alla på läppen. En ommålad vägg förblir generellt i den nya färgen under en ganska lång tid medan tyger kan bytas ut på några minuter!


5. Breakout Spaces - Ett breakout space är enkelt förklarat en del av kontoret som är avskild från det vanliga arbetsområdet. Det kan vara en plats för avkoppling och raster men också för informella möten med kunder. Små till medelstora företag kan tycka att dedikerade platser för avkoppling är en onödig lyx, men energin som det kan alstra på kontoret kan definitivt vara värt en slant. Det bidrar i allra högsta grad till en känsla av en roligare och mer hemtrevlig arbetsplats.


Läs mer på visma.se


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.