Ljudabsorbent av spillmaterial

1 oktober 2020

Offeccts ljudabsorbent och rumsavdelare Soundsticks®, formgiven av Andrea Ruggiero, utsågs tidigare i år till vinnare i Green Good Design Award 2020. Soundsticks® består av överblivet textilmaterial som formpressats till ljudabsorberande tuber som sedan kläs i spillmaterial från Offeccts produktion.

Soundsticks® lanserades i början av 2019 efter två års utveckling i samarbete med formgivaren Andrea Ruggiero. Att göra en kommersiell produkt utav restmaterial är lättare sagt än gjort. Men efter omfattande diskussioner och workshops utvecklades en metod och en design som inte bara säkerställde en hållbar produkt, utan även en produkt som kunde tillföra något nytt och relevant till akustisksegmentet. Soundsticks® består av överblivet textilmaterial från Offeccts produktion av stoppade möbler, vilket sedan pressats ihop till formen av en tub som hålls ihop i ändarna av lock utav återvunnen aluminium. Dessa textila “stickor” hängs i en skena som kan kombineras i en rak eller böjd följd beroende på behov och rum.  

Soundsticks® är en helt och hållet cirkulär produkt, vi använder vårt eget spillmaterial till ett nytt och funktionellt ändamål som ligger i linje med det Offecct står för.

Good Design är världens äldsta och mest prestigefulla designutmärkelse och tilldelas innovativa och visionära produkter världen över. Utmärkelsen instiftades 1950 av Eero Saarinen och Charles och Ray Eames, och genom åren har såväl NASA som pappersgem stått som vinnare.

För Offecct var vinsten i kategorin Green Product 2020 ytterligare en bekräftelse på företagets starka arbete inom miljö och hållbarhet.

– Vi blev väldigt glada och hedrade när vi tilldelades priset. Vi är förstås glada av många anledningar, men mest för att det är en produkt med ett så starkt hållbarhetstänk som uppmärksammas. Soundsticks® är en helt och hållet cirkulär produkt, vi använder vårt eget spillmaterial till ett nytt och funktionellt ändamål som ligger i linje med det Offecct står för. Produkten känns dessutom relevant för framtida utmaningar. Jag tänker på att vi behöver lösa problemet med social distansering i vardagen och att Soundsticks® är en vacker lösning på hur man kan dela upp rum, säger Maria Olofsson Karemyr, Brand Manager på Offecct.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.