Kontor med högt i tak

20 april 2018

För ett par år sedan invigdes Sveriges första utomhuskontor i Växjö och nu finns konceptet på flera håll runt om i Sverige. Även i Göteborg. På Chalmersområdet erbjuder Chalmersfastigheter utomhuskontoret WorkOUT. Tanken är att öka variationen i kontorsarbetet och minska stillasittandet. En ultimat och hållbar arbetsplats helt enkelt.

Hållbarhet är ett viktigt fokus för Chalmersfastigheter och med utomhuskontoret WorkOUT vill man både främja hälsa och öka kreativiteten.  Här erbjuder man sina hyresgäster luftiga mötes- och konferensrum året runt. En ultimat, hållbar arbetsplats utan ventilation, belysning men med frisk luft, dagsljus, miljöombyte och extremt högt i tak.

Några parkeringsplatser fick stryka på foten och istället fick WorkOUT ta plats. Placerat på en vacker stenläggning, i nära anslutning till ett numera bilfritt parkområde är WorkOUT perfekt för kortare möten i det fria, eller varför inte krävande telefonmöten i syrerik miljö.

stimulerar hjärnan

Tanken är att öka variationen i kontorsarbetet och minska stillasittandet. Genom att öka dagsljusexponeringen kan man minska negativ stress. Ett miljöombyte med frisk luft kan främja tankeverksamheten. Samtidigt kan platsen rent fysiskt öppna upp även för oplanerade möten, som kan ge ny input till invanda tankar. 

Arkitekten bakom WorkOUT är Christian Kahlefeldt på Gestalt Arkitektur som skapat uppskattade varianter på detta utomhuskontor på flertal platser runtom i landet. 

På Chalmersområdet hittar man det 400 kvm stora utomhuskontoret på Vera Sandbergsallé. WorkOUT saknar traditionella skrivbord eftersom fokus här är på produktiva möten. Hela teamet eller mindre möten, one to one, allt fungerar på Work-OUT. Här finns bekväma soffor och bord med sittplatser för 2-8 personer. Det finns även ståbord, bekväma stringmöbler samt gungfåtöljer att väcka idéer till liv med. För att stimulera hjärnarbetet med fysisk rörelse finns även tillgång till uteträningsredskap som även går att sitta lugnt på. Ingen av platserna behöver dock bokas – det är bara att gå ut, ta plats och andas. 

ett uppskattat koncept

Margareta Andersson, förvaltare på Chalmersfastigheter, är upphovsmannen till att WorkOUT finns på Chalmersområdet.  

– I ett område som sjuder av aktivitet, idéer och innovationer ville vi ge studenterna ett uppfriskande koncept som främjar hållbarhet, hälsa och ökar kreativitet. Vi förädlade marken mellan husen i Vera Sandbergs allé, tog bort parkeringsplatser och anlade nya grönytor. Därefter ville vi  ”sätta pricken över i-et” med något nytt som skulle väcka lite extra uppmärksamhet. Jag hade sett en artikel om ett liknande projekt i Växjö och tog kontakt med arkitekten och leverantören som sedan hjälpte oss att skapa ett eget ”uterum”.

Och projektet har varit lyckat.

– Det har, precis som vi hade hoppats på,  uppmärksammats och uppskattas inte bara av våra hyresgäster utan även av kringboende. Det är en extra färgklick som passeras av många. Utemöblerna erbjuder en flexibilitet och kan användas till både arbetsmöten och som en allmän mötesplats för  pauser i arbetet eller fritid. Vi har även några ”gymmöbler” som förstärker konceptet.

fördelar i linje med uppdraget

Fördelarna med att jobba utomhus är många. 

– Det måste vara den mest hållbara arbetsplatsen, menar Margareta Andersson. Dagsljus, massor med frisk luft, tillgängligt för alla och möjliggör samtidigt spontanmöten mellan olika människor.

Och kanske har det gett mersmak?

– Vi arbetar ständigt med att utveckla och bygga  flexibla och hållbara  miljöer och räknar med att fortsätta med det. Om vi kopierar WorkOUT-konceptet eller gör något annat nytt, det får vi se, menar Margareta Andersson.

Men konceptet passar mer än väl in i Chalmersfastigheters uppdrag. Ett bolag som äger, vårdar och bidrar till utveckling av hållbara och attraktiva campus – tillsammans med och för ­Chalmers tekniska högskola. Målet är att göra ­Chalmers Campus till världsledande med så litet avtryck som möjligt i ­ekologi och ekonomi samtidigt som man ska maxi­mera välbefinnande och sociala värden. Chalmers Campus ska helt enkelt vara hållbara mötesplatser med ­internationell ­attraktionskraft. Och utomhuskontoret WorkOUT känns helt rätt i sammanhanget. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.