Konst skapar kreativa kontor

30 oktober 2018

Besöker du inte galleriet kan galleriet helt enkelt komma till dig. Och varför inte till kontoret? Att kunna njuta av konst på kontoret innebär många vinster. Det menar Louise Carlsson, konstnär från Malmö, som till vardags arbetar i fastighetsbranschen med uthyrning på CBRE. Målar gör hon på kvällar och helger.

Louise Carlsson har ställt ut sina tavlor på World Trade Center Skeppsgatan i Malmö och är just nu aktuell med sin utställning på STUDIO. Efter flera år i fastighetsbranschen är de kommersiella miljöerna som kontor hennes hemmaplan och därför tycker hon det är extra roligt att tillföra konsten i dessa sammanhang.

- Många i vårt moderna samhälle tar sig inte tid att besöka konstutställningar, med allt annat som ska hinnas med i vardagen, men det betyder inte att man inte uppskattar konst, menar hon.

Och att kunna njuta av konst på kontoret innebär många vinster.

Hur ska man tänka kring när man satsar på konst på kontoret?

- Vi har under lång tid tagit med oss kontoret hem. Där ser jag en möjlighet men också en nödvändighet att inkorporera från båda sidorna, det vill säga att det är dags att ta med oss influenser från hemmet till kontoret. Arbetsplatsen kan vinna tillbaka trivselkänslan som gör att vi väljer att vistas i det fysiska kontoret trots att tekniken idag tillåter oss att arbeta överallt än just på kontoret.

Finns det någon utmaning kring konst och tavlor på kontoret när vi ju alla har olika smak?

- Ja absolut, det finns ju alltid olika tycken och smak och det gäller ju i största allmänhet i utformningen av kontorslokaler. Just konst kan för många vara skrämmande 

avancerat men jag tycker inte att det behöver vara så. Om man väljer något som lämnar ett uttryck i den riktning man vill att miljöerna ska inspirera till så brukar det sällan bli ”fel”. Men med konst kan man också överraska och bryta av med kontraster och på så sätt skapa karaktär i kontorsmiljön.



Kan man stärka sitt varumärke genom rätt konst och hur ska man i så fall tänka kring det?

- Ett snyggt kontor är en strategifråga. Det finns forskning som visar att medarbetares egna bild av företaget påverkas av hur kontoret ser ut. Att den interna bilden av företaget stämmer överens med den externa bilden svetsar arbetsgruppen framåt. Kunder och omgivningen får en positiv upplevelse som rimmar med företagets värderingar och tillsammans stärker det varumärket.

Vilka vinster ger konst på kontoret? 

- Konst får oss att stanna upp en stund och betrakta. Konst påminner oss att lyfta våra blickar från våra skärmar. Alla människor behöver det där lilla ögonblicket då man stannar upp och vänder tanken. Det gör något med våra sinnen. Förhoppningsvis kan konsten bidra till ett kreativare klimat i arbetsmiljön.


Konst påminner oss att lyfta våra blickar från våra skärmar.



Kan man prata om trender inom det här området? 

- Efter flera års fokus på energifrågor har utvecklingen av energioptimering kommit så långt att det i stor utsträckning idag betraktas som en självklarhet. Det lämnar nu utrymme till att vända blickarna mot individen och främja fysisk som så väl psykisk hälsa på vår arbetsplats. 

WELL-certifieringen är ett resultat av vad många företag idag efterfrågar. En av elementen för en WELL-certifiering är ”Mind” – kognitivt och emotionellt välmående, enligt WELL certifierings egen definition. Under detta område ställer WELL-certifieringen krav på estetiskt tilltalande inslag i utrymmen där människor vistas. Man menar att meningsfull integration av konst, kultur, skönhet och design bidrar till att medarbetarna får känsla av en lugnare miljö och känner glädje och hemtrevnad.

Hur ska man tänka gällande placering, antal konstverk m m?

- Placeringen av konsten bör vara så man kan se den och att den får rum att vara i. Att tränga ihop för mycket på för liten yta blir sällan bra.

Hur kan ett samarbete mellan en konstnär och fastighetsägare se ut?

- Ett utmärkt sätt är att ha en avsedd plats, en utställningsyta, där lokala konstnärer kan ställa ut sin konst. Det ger variation i det tredje rummet, mötesplatsen. Det blir också ett naturligt kravlöst sätt för omgivningen att anamma konst. 

Har du inte möjlighet att besöka Louise Carlssons utställning på STUDIO i Malmö kan du kika här


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.