Jobba fokuserat hemma

1 oktober 2018

Det finns både för- och nackdelar med att jobba hemifrån. Det säger Siri Helle, psykolog, författare och föreläsare, till tidningen Arbetsliv. – Det största fördelen är att det är ett sätt för många att få ihop livspusslet. Och många har lättare att fokusera när de jobbar hemifrån än om de till exempel sitter i ett öppet kontorslandskap, med kollegor och möten. Då kan man uppleva att man får mer lugn och ro hemma på dagtid, säger hon.

Bild: pixabay.com

Ha tydliga arbetstider, bestäm när du ska jobba och när du är ledig. Jobba när du ska jobba och ta disken sen. Ha gärna en plats som är "arbetsplatsen". Undvik att jobba i sängen, det kan leda till att du får svårt att sova om du förknippar den med arbete och inte vila.

Har du familj – berätta för dem när du har tänkt jobba. "I dag jobbar jag mellan 9 och 16". Eller "Ikväll jobbar jag mellan 20 och 21".


Avsätt tid för pauser. Det funkar inte att sätta sig kl. 8 och jobba till kl. 12 – hjärnan klarar inte det. Planera därför dina fikapauser.

Ta bort alla distraktioner. Vet du att du kollar telefonen och inte vill stänga av den, lägg den i ett annat rum.

Blockera Facebook under vissa tider, stäng av aviseringar i mejl och berätta för kollegor när du är tillgänglig och inte.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.