"Jag älskar det här huset!"

9 april 2019

3,8 kilometer smide har målats åtta gånger, varenda fog i det 100-åriga teglet har frästs ur och fogats om i originalkulör. Att besluta sig för att ta till vara på ett gammalt lokstall och förvandla det till moderna kontor har inneburit en skumpig resa fylld av utmaningar längs vägen. Men trots det säger Karl Ljunggren, vd på L2 Fastigheter, att han gärna skulle göra om allt igen. - Det har varit en jättehäftig resa. Jag älskar det här huset och är grymt stolt över vad vi skapat.

Att förvandla ett gammalt lokstall till moderna kontor med karaktär är inte ett projekt för alla att ta sig an. Men för L2 Fastigheter passade det perfekt. 

- Det här var ett klockrent projekt för oss som är ett mindre, privat bolag, menar Karl Ljunggren. Vi måste vara mer kreativa och göra något som skiljer oss från de andra, större bolagen. Att tänka utanför boxen och kunna ta snabba beslut är ett måste och eftersom det är ett signum för oss har det här fungerat jättebra. 

Men visst har projektet inneburit utmaningar. 

- Resan har varit skumpig, det är ingen tvekan om det. Men vi har haft en tydlig vision att hålla oss i som gjort att utmaningarna blivit kul. Och vi har verkligen stött på allt man kan tänka sig längs vägen. Till exempel visade det sig att plattan var 1,20 meter tjock på ett ställe men bara 20 centimeter på ett annat. Det här projektet är unikt så vi har fått lära oss att hitta lösningar på nya problem hela tiden. Och det har vi gjort. Nu kan Lokomotivet leva i 100 år till. 

Ett förädlingsprojekt

Att Karl Ljunggren är nöjd med slutresultatet går inte att ta miste på. 

-  Jag älskar det här huset och det har varit otroligt kul att jobba med! Dessutom tycker jag att vi tagit det längre än de flesta trodde. Verkligheten är verkligen kusligt likt visualiseringarna vi tog fram i början. 

I grunden är det gamla lokstallet en fantastisk, gedigen byggnad full av naturmaterial som tegel, stål och betong. 

Resan har varit skumpig, det är ingen tvekan om det. Men vi har haft en tydlig vision att hålla oss i som gjort att utmaningarna blivit kul.

- Vi har bara velat försköna det här huset, plocka fram allt det vackra och återge hela byggnaden sin forna glans. Vi har sett det här som ett förädlingsprojekt, inte en hel omdaning. 

Och trots att projektet ofta krävt snabba beslut har man hela tiden varit varsamma. 

- Huset ingår i stadens bevarandeprogram, något vi bara sett som positivt. Vi har kontinuerligt haft en dialog med en antikvarie, bland annat när vi noggrant valde ut fönster som skulle likna originalen så mycket som möjligt. 

Och noggrannheten visar sig på flera ställen i huset. 

- Exempelvis ville jag att vi skulle behålla det gamla taket så de 100 år gamla träplankorna är bara tvättade, inte utbytta. Dessutom har vi behållit allt stål, men det behövde förstås målas. Så 3,8 kilometer smide har målats - åtta gånger! I SJs gamla gröna färg som vi valde för att den hör till huset. Vi har också fräst ur varenda tegelfog på fasaden och fogat om allt i originalkulören.


Samarbete ett måste

Det här projektet har verkligen krävt sin byggare och Karl Ljunggren betonar vikten av samarbete.

- Den här typen av projekt kan inte bara vara en beställning, vi har verkligen samarbetat med alla. Byggare, smeder, betongarbetare, snickare, elektriker med mera – alla har varit med från början ända in i kaklet. Och det har varit ett stort bygge, uppemot 70 personer som mest.

Byggtiden då? 

- Vi har byggt allt på ett år, en tidplan inte ens jag trodde riktigt på, menar Karl Ljunggren. Men BRA Bygg var tydliga med att det var den tiden det skulle ta.  

1 400 kvm ledigt

I skrivande stund är tre hyresgäster inflyttade i Lokomotivet och en lokal på 1 400 kvm står fortfarande ledig. 

- Vi har bara de ursprungliga pelarna att ta hänsyn till så det finns alla möjligheter på den resterande ytan, förklarar Karl Ljunggren. Antingen kan ett företag, på uppemot 140 personer, ta hela ytan eller så kan vi dela upp den. Men det bästa för huset hade varit att skapa sammanlagt fyra lokaler, alltså att den sista lokalen får lov att vara så maffig som den är med en enda hyresgäst. 

Bygglet har flyttat in på hela översta våningen och fått ett riktigt fräckt kontor med sju meter till tak, Folkspel har skapat ett fint kontor i två plan och Green Cargo har sin lokal på gaveln. 

- Att vi nu har inflyttade företag som kan bli ambassadörer för Lokomotivet och som har fantastiska lokaler, som vi kan visa för potentiella hyresgäster, är en stor fördel. Vi vill att de som sitter här ska tycka att Lokomotivet verkligen gör något för deras varumärke. Man ska känna sig stolta över att sitta här och se värdet i det industriella arvet och den känsla, atmosfär och historia som finns i väggarna.

Värdeskapande

Att satsa på den här typen av hus är bara i sin linda i Sverige, anser Karl Ljunggren som bara ser fördelar. 

- Sådana här typer av projekt är värdeskapande på flera sätt. Inte minst handlar det om hållbarhet.  Vi var tvungna att ersätta lite av det gamla, hårdbrända teglet men kunde inte hitta något nytt som var bättre. Att det som plockats ut jorden en gång fortfarande kan komma till nytta måste branschen börja inse. Det här är hållbarhet i ett lite vidare perspektiv och det finns en del hus i specifika områden som man kan skapa något rikt och speciellt av, istället för att bara riva. 

Men det gamla kan också kompletteras med nytt. L2 Fastigheter börjar nu utveckla marken i anslutning till Lokomotivet, 18 000 kvm, på bortre delen av gården. 

- Den här marken kräver ny detaljplan. Här vill vi bygga en modern pendang till Lokomotivet - en slankare, högre byggnad som kompletterar området med ytterligare en årsring och som kommer att rama in området på ett bra sätt. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.