Hög flexibilitet i Rosersberg

12 september 2022

Under sommaren förvärvade Prologis en av de sista tomterna i det attraktiva området Rosersberg strax utanför Stockholm. Nu ska en 20 000 kvadratmeter stor logistikbyggnad växa fram och redan nu förs diskussioner med potentiella hyresgäster. ”Här passar alla företag med behov av god logistik, närhet till transporter och access till Stockholmsregionen in”, säger Caroline Nirberg, Capital Deployment and Leasing Director på Prologis.

Prologis är ett internationellt företag som funnits i Sverige sedan 2004 och är världsledande inom logistikfastigheter med fokus på marknaden med hög tillväxt. Globalt äger de och förvaltar drygt 95 miljoner kvadratmeter i 19 länder och har mer än 5 800 hyresgäster. Bolaget letar alltid efter olika objekt att investera i och fick under sommaren möjligheten att köpa en av de sista tomterna i Rosersberg/Arlandaområdet. 

Det här ökar inte bara vår närvaro i området, utan kommer med tanke på den rådande markbristen, kombinerat med låg vakansgrad, också ge oss en stark position för hyresgästförfrågningar.

– Det här ökar inte bara vår närvaro i området, utan kommer med tanke på den rådande markbristen, kombinerat med låg vakansgrad, också ge oss en stark position för hyresgästförfrågningar, säger Caroline Nirberg, Capital Deployment and Leasing Director, Prologis.

Planen är att spaden sätts i marken under hösten 2022 och inflyttning till årsskiftet 2023/2024. Ambitionen är att logistikfastigheten ska byggas i enlighet med miljöcertifieringssystemet BREEAM Excellent och klimatkompenseras via organisationen Cool Earth som skyddar hotad regnskog. 

– Just nu planerar vi för en hög flexibilitet, så beroende på kommande hyresgäster kan fastigheten både byggas som separata enheter eller en stor. Båda med olika typer av lösningar för lastportarna, antingen en större med genomgående flöde via cross-dock, eller två separata enheter. Den kommer dessutom att ligga i direkt anslutning till ett naturområde som ger möjlighet att skapa flera grönytor för de som ska jobba i fastigheten.


Generiskt grundutförande

Projektet byggs helt på spekulation men redan nu förs flera diskussioner med potentiella hyresgäster som Prologis nu håller på att utvärdera. Här passar många företag in, men främst de som uppskattar det geografiska läget. Ytorna går även att anpassas efter de behov som finns. 

– Här passar alla med behov av god logistik, närhet till transporter och access till Stockholmsregionen in. Vi har lång erfarenhet av anpassning till våra kunders väldigt skiftande behov, från padelhallar och industriell verksamhet till repetitionsscener för operan. Grundutförandet är just nu relativt generiskt för att enkelt kunna anpassas till vad den blivande kunden har behov av, säger Caroline Nirberg. 

Når ut till kunder

Rosersberg utgör ett av de mest etablerade logistiknaven i regionen. Med sin strategiska position, anslutning till järnväg och terminaler för både DHL och Postnord utmärker området sig på den nordiska logistikmarknaden. 

– Det är endast 10 kilometer till Arlanda flygplats och 34 kilometer till Värtahamnen. Rosersberg har en påfart till E4:an precis intill som gör att de som etablerar sig i Rosersberg effektivt kan nå ut till kunder i Norden och hela Europa. Området har också utmärkt access tack vare lokaltrafiken i Stockholm och nås via pendeltåg och bussar.

Markbristen i Rosersberg och Arlanda är ett tydligt hinder för att kunna utveckla fler projekt där och det är i nuläget i princip slut på etableringsmöjligheter i området. Men skulle något dyka upp är Prologis intresserade av att utveckla, och även att förvärva befintliga logistikfastigheter för vidareutveckling, då marknaden är het. 

– Det är ju ingen hemlighet att logistikmarknaden är väldigt het. Det sammanfaller samtidigt med bristen på mark i attraktiva områden i storstadsregionerna. Vi följer utveckling noggrant, avslutar Caroline Nirberg. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.