Framtidens kontor enligt arkitekten

7 februari 2019

Peter Sahlin, med över 20 års erfarenhet som arkitekt och av att skapa kontor, tittar i kristallkulan. Hur tror han att framtidens kontor kommer att se ut?

TUI.jpg
TUI har gjort en förändringsresa. Foto: Jason Strong

Vi befinner oss i ett skifte när det gäller synen på kontoret som arbetsplats. Det är framförallt digitaliseringen som gör det möjligt att jobba nästan var som helst. Kontoret har gått från att vara en lokalfråga till att bli en humanistisk fråga. Idag tar vi hand om vårt humankapital genom att skapa nya kreativa miljöer, miljöer som kan locka till sig de smartaste hjärnorna. Som arkitekt med +20 års erfarenhet att skapa kontor ser jag det här i kristallkulan:

Vi befinner oss i ett skifte när det gäller synen på kontoret som arbetsplats.


User Experience (UX)

Arbetsplatsen blir mer användarcentrerad. Den egna upplevelsen får större betydelse. Vi förväntar oss att fastigheten, hyresavtalet och inredningen skall erbjuda oss stor flexibilitet, och enkelt kunna justeras då nya behov uppstår. Det handlar till exempel om ”internet of things” och virtuella miljöer där klimat, ljus, ljud och fysiska saker, som byggnad, inredning och rum, får ett eget ”minne". Med hjälp av den senaste tekniken får vi mer skräddarsydda och flexiblare lösningar.

Coworking

Coworking erbjuder en flexibilitet som ett vanligt (långt) hyresavtal inte kan. Människan är ”flockdjur”, vi gillar att vara nära andra människor. Och det är inte bara frilansare som upptäcker fördelarna med coworking. Även etablerade företag inser att de inte kan jobba på i samma hjulspår. De ser fördelarna med att ha ett eget  ”core-office” men också behovet av flexibla, externa ”hubbar”. De stora etablerade företagen är lika beroende av att kunna umgås där nya innovationer och idéer föds. 

Sustainable & Hospitality design

Det hållbara och gästfria kontoret. Hållbarhet och humanism kommer att genomsyra vår vardag på alla nivåer. Det handlar inte bara om en omställning till hållbar livsstil inom energi, avfall och transporter utan även om etisk, social och ekonomisk hållbarhet. 

Idag spenderar vi mindre tid på det formella kontoret. När vi väl är där vill vi ha funktioner som gör oss glada och skapar en stark företagskultur. Ett exempel på detta är Tui in the Nordic som genomförde en stor förändring av arbetssätt och inredning av hela sitt kontor. Se filmen om Tui:s förändringsresa på: reformark.se


Krönikör: Peter Sahlin, Arkitekt SAR/MSA. Partner Reflex Arkitekter. Grundare av pS Arkitektur och Reform. 


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.