Framgångssagan fortsätter

20 maj 2021

Luca Nichettos och Offeccts stol Phoenix vann 2017 Form Awards pris för Årets hållbarhetsprojekt på möbelmässan i Stockholm. Stolen utvecklades enligt Offeccts filosofi Lifecircle och formgavs för att ha en lång, flexibel och hållbar livscykel. Nu har ett bord i samma anda utvecklats.

offecct.jpg
Bild: Björn Ceder, styling Anna Lena Leino

- Phoenix är en framgångssaga på alla sätt – för vår holistiska hållbarhetsfilosofi, designvision och även försäljningsmässigt. Därför var det naturligt att vi fortsatte arbeta med Luca för att också utveckla ett bord i samma anda som stolen, säger Maria Olofsson Karemyr, Brand Manager på Offecct.

Bordet Phoenix har en smäcker form som fångar upp uttrycken från stolen på ett distinkt men inte övertydligt sätt. Det kommer i standardlängder från 1 500 mm till 4 300 mm och kan också kompletteras med iläggsskivor.

Phoenix är en framgångssaga på alla sätt – för vår holistiska hållbarhetsfilosofi, designvision och även försäljningsmässigt. 

- Som formgivare vill jag driva utvecklingen genom de produkter jag designar och tillsammans med mina uppdragsgivare peka på alternativa konstruktions-, produktions- och materiallösningar. Offecct har en helhetssyn på hållbar design som jag delar och genom att agera gemensamt kan vi skapa verklig förändring, säger Luca Nichetto.

I samband med att bordet lanseras publicerar Offecct också en bok om Luca Nichetto, del två i en bokserie som syftar till att ge en fördjupad bild av företagets många långa samarbeten med världsledande formgivare och berätta om tankarna, designen och hantverket bakom produkterna.

- Det är på sätt och vis ett slags missionerande, för att sprida kunskap och förståelse kring det arbete som ligger bakom riktigt bra långsiktig design. När mässor och andra möten ställs in hittar vi andra vägar, säger Maria Olofsson Karemyr.

I boken samarbetar Offecct med en rad namnkunniga kreatörer, så som designskribenten och tidskriften Wallpapers Kina-redaktör Yoko Choy, fotografen Björn Ceder och creative director Henrik Nygren.

I boken kan man bland annat läsa om Luca Nichettos första kontakt med Offecct 2007 och hur mötet med skandinaviskt hållbarhetstänkande införlivades i hans italienska designspråk. I ett samtal med konstnären och innovatören Daan Roosegaarde säger Nichetto:

 -Ju fler begränsningar du möter, desto mer kreativ måste du vara. Hållbarhet är en av dessa ’begränsningar’ som hjälper oss att upptäcka saker som vi aldrig har tänkt på tidigare.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.