Från bankvalv till coworking

26 april 2019

I hjärtat av Östermalm har AFA Fastigheter förvandlat en gammal bank till ett nytt kontorskoncept. GT 30 är 10 000 kvm stort och uppdelat i hälften kontorslokaler och hälften coworkingytor. Det unika är att alla i huset har tillgång till samma service, säger Lars Edberg, chef förvaltning på AFA Fastigheter.

GT 30 - ny webb.jpg
Foto: Mattias Hamrén

Efter en inspirationsresa till London och San Francisco väcktes nya tankar och idéer för Lars Edberg. Ramarna fanns redan där i form av en 10 000 kvm stor byggnad i toppenläge mitt i centrala Stockholm på Grev Turegatan 30. 

– Jag var och tittade på lite kontorshotell som inspirerade mig till något nytt. Jag pratade med Patrik Åström, som drev den tidigare konferensanläggningen i fastigheten, och tillsammans arbetade vi fram ett koncept där vi blandade coworking med restaurang, eventlokaler och vanliga kontorsuthyrningar, säger Lars Edberg.

Såg potential i byggnaden

1974 uppfördes fastigheten som huvudkontor för gamla Föreningsbanken. Edberg beskriver den som en komplex byggnad i form av ett stort U där basen till största del ligger under mark, med en låg entré som ledde in till en maffig banksal med mycket sten och mörka ytor. Som en typisk bank såg ut på den tiden. Men AFA Fastigheter såg potential i byggnaden och förvärvade den för drygt 20 år sedan. 

– Den hade mycket konferensutrymmen och utrymmen som var svåra att nyttja. När vi förvärvade den hyrde vi ut den som kontor och bottenvåningen till en konferensanläggning. Det var inte det mest optimala sättet att nyttja fastigheten, säger Lars Edberg.

Men för fyra år sedan såg AFA Fastigheter sin chans att göra något mer modernt med fastigheten. Ett antal hyresgäster sa upp sina kontrakt och då evakuerades även alla andra i huset. 

– Vi totalrenoverade huset. Installationsmässigt var det ett 70-talshus och vi fick byta ut allting och självfallet gjorde vi också renoveringar på fasaden. Samtidigt formades tanken på riktigt att göra ett kontorshotell, eller en slags coworkingdel inspirerad av USA, säger Lars Edberg.

 

Kontorsklubben GT 30 föddes och drivs nu av Helio som även har coworking på sju andra ställen i Stockholm. Ungefär hälften av ytan i byggnaden är vigd till coworking och resten till sedvanliga kontor. Och den kombinationen är unik, menar Edberg. 

– Den är fortfarande unik i den bemärkelsen. Vi har traditionella hyresgäster från plan fem till nio. Men de hyresgästerna har också möjlighet att nyttja ytorna som medlemmarna i Helio har tillgång till, säger han. Men det finns också andra orsaker till att GT 30 sticker ut lite extra.

Lars Edberg fortsätter: 

– Helhetsutbudet med restaurangen, konferensanläggning, eventlokalerna i kombination med sedvanliga kontor och coworking. Sen är standarden på husets design med en stor lounge också något som gör GT 30 till en attraktiv arbetsplats.


Coworking-trenden kom ganska sent till Sverige – men den är här för att stanna.

Med 30 års erfarenhet inom fastighetsförvaltning är Lars Edberg övertygad om att coworking är framtidens marknad och att det finns mycket kvar att fortsätta utveckla inom området. 

– Coworking-marknaden har exploderat i Sverige. Men man får inte glömma att det fortfarande är en liten del av marknaden. I Stockholm är den ungefär två procent stor sett till kontorsytor. Trenden kom ganska sent till Sverige – men den är här för att stanna, säger Lars Edberg.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.