Flyttar in i 100-årigt hus

26 maj 2022

Merkurhuset på Skeppsbron har i mer än hundra år legat vid Göta älv centralt i Göteborg, där många rederier har haft sina kontor. Huset byggdes 1897 och ritades av Ernst Kruger. Här har Dreem Arkitekter valt att flytta in, i den befintliga delen av huset.

Dreem arkitekter har valt att flytta in i den gamla, befintliga delen av Merkurhuset. Några större ombyggnadsarbeten har inte gjorts och arkitektkontoret har tagit med sig alla sina gamla möbler, köpt en del på auktion och sålt de saker som inte passade in på det nya kontoret. Med omsorg och utifrån ett hållbarhetstänk har man på så sätt försiktigt skapat ett funktionellt nytt kontor.

I Dreems nya lokaler finns många byggnadsdetaljer som inte får byggas om då de har ett högt kulturellt värde. Det finns slipade glas, krumeluriga radiatorer med lejontassar, lösa bänkar, mörka träpaneler med tidstypiska foder och lister.

- När vi flyttade in här förväntade vi oss inte en ”perfekt” kontorsmiljö vad gäller all teknik som krävs idag. Vi väljer hellre att kunna öppna fönstret vid behov och väljer charmen med ett gammalt hus där det ibland kan vara lite vint och snett. Detta är för oss också ett mer ” hållbart” sätt att flytta på, säger Maya Iwdal, Dreem Arkitekter.

Dreem Arkitekter erbjuder också andra att hyra in sig i deras nya kontor i anrika Merkurhuset. Två luftiga rum med generös takhöjd står lediga. Rummen är cirka 22 kvm stora och det finns plats för fyra arbetsplatser i vardera, tillgång till pentry och mötesrum.

Om Merkurhuset

Merkurhuset uppfördes ursprungligen 1897 och är beläget på Skeppsbron. Det är en kontorsfastighet som är den äldsta kvarvarande fastigheten i området. Fastigheten samägs av Platzer och Bygg-Göta sedan 2017. Under 2019 påbörjades utvecklingen av en ny byggnad som knyter ihop det befintliga Merkurhuset med staden och läker ihop det halva kvarteret. 


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.