Få unga strävar efter att bli chef

15 maj 2025

Endast 7 procent av Generation Z och 10 procent av Millennials strävar efter att nå seniora ledarpositioner på jobbet. Samtidigt söker de sig till arbetsgivare som främjar lärande och kompetensutveckling. Det visar en studie från Deloitte.

En kvinna med svart lockigt hår sitter vid ett träbord med en silvrig laptop framför sig. Hon har vita hörlurar på sig och ler mot datorn. I bakgrunden syns ett rustikt kök i varma naturfärger och en tegelvägg.
Bild: Deloitte

– Generation Z och Millennials kom in i arbetslivet i skuggan av pandemin och den globala finanskrisen – händelser som har präglat deras syn på arbete, karriär och framgång. Idag är det många som prioriterar balans mellan arbete och fritid, samtidigt som man söker sig till arbetsgivare som erbjuder möjligheter till utveckling och lärande, säger Maria Chermanne, Human Capital Lead på Deloitte.

I studien 2025 Gen Z and Millenial Survey uppger 7 procent av svenska Gen Z:s och 10 procent av Millennials att deras främsta karriärmål är att nå en ledande position. I topp rankas ekonomisk självständighet, att bli expert inom sitt område och balans mellan arbete och fritid, följt av kontinuerligt lärande och en trygg anställning.

– Att klättra på karriärstegen är inte slutmålet för Gen Z:s och Millennials, men de är fortfarande ambitiösa. Att utveckla expertkunskaper och få tillgång till utbildning och lärande lyfts fram som två av de viktigaste aspekterna av arbetet, samtidigt som man vill ha flexibla arbetsvillkor, säger Maria Chermanne.

67 procent av Generation Z och 57 procent av Millennials säger att de ägnar tid åt kompetensutveckling minst en gång i veckan. De värderar mjuka färdigheter som kommunikation och nätverkande, samt branschspecifik kunskap och tidsplanering högst. För att utveckla dessa färdigheter vill de ha mentorskap och vägledning (86 respektive 80 procent), praktisk erfarenhet (84 respektive 89 procent) och formella utbildningsprogram (79 respektive 76 procent).

– För att möta dessa behov bör företag odla en kultur av lärande och utveckling som börjar från dag ett av de anställdas karriärer och fortsätter i takt med att de utvecklas. Detta innebär att konsekvent bedöma vilka färdigheter och förmågor anställda bör utveckla, tillhandahålla rätt möjligheter och säkerställa att de känner att de kan ta tid från sina arbetsuppgifter för att ägna sig åt lärande och utveckling, säger Maria Chermanne.

Se alla lediga lokaler i Sverige här. 

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.