Få tillbaka energin

4 mars 2020

Efter vabbruari kan det kännas extra tungt att kliva upp på morgonen och gå till jobbet. Trots att vi går mot ljusare tider kan en stressig vardag göra att energin blir låg. Hur får du tillbaka din energi och jobblust? Hälsokedjan Life har knepen som hjälper dig att undvika distraktioner och gömda energitjuvar.

Energi.jpg
Bild: Life

1. Planera din tid

Oavsett om du har en analog eller digital kalender, se till att tydligt planera in när du ska göra vad under dagen. Varken jobbet eller du själv mår bra av att göra olika saker samtidigt. Lista vilka uppgifter som behöver göras när du startar ditt arbetspass. Uppskatta sedan hur mycket tid de olika uppgifterna kommer ta och lägg till detta på schemat.

2. Ät en näringsrik lunch

Att strunta i lunchen är aldrig en bra idé, hur stressigt arbetet än må vara. Se till att du får i dig en ordentlig och näringsrik lunch som håller såväl energi som fokus och humör stabilt. Det kan även vara bra att äta en frukt eller annat mellanmål framåt eftermiddagen.

3. Var utvilad

Att komma till jobbet med ett trött huvud med allt för få sömntimmar bådar aldrig gott. Se därför till att gå och lägga dig i tid så du får en god natts sömn inför nästa arbetsdag.

– Att vintern och mörkret gör oss trötta är något de flesta upplever. Enligt vår undersökning Hälsobarometern uppger många att de känner sig extra trötta i samband med vintern. Det är därför särskilt viktigt att man tänker på att gå och lägga sig i tid på kvällarna och verkligen varva ned innan sängdags, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgivare på Life.

4. Aktivera dig

Träning är A och O för att höja energinivåerna och behålla fokus. Men det är även viktigt att komma ihåg att mindre aktiveringar faktiskt kan klämmas in även under en stressig arbetsdag. Ställ dig upp och jobba, ta telefonsamtalet gående, gör några tåövningar medan du dricker ditt kaffe eller gå en promenad på lunchen.

5. Ta pauser

Att ta pauser under dagen är viktigt för såväl energin som för fokus och kreativitet. När energin tryter eller du har kört fast med en arbetsuppgift – ta tio minuter för en fikarast, gå runt några varv på kontoret eller prata med kollegan om dina helgplaner.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.