"Ett unikt projekt för oss"

10 mars 2020

Lantmännen Fastigheter startade vid årsskiftet bygget av ett nytt kvarter på Norra Neptunigatan i Malmö. Kv Triton kommer, förutom bostäder, att innehålla ett kontorshus, signerat Wingårdhs. Här ska 270 medarbetare inom Lantmännen samlokaliseras men 1 700 kvm står hyreslediga för andra företag. Q2 2022 är det dags för inflyttning.

Lantmännen Fastigheter ägs av Lantmännen Ekonomisk Förening som i sin tur ägs av 20 000 svenska lantbrukare. 1,3 miljoner kvm ligger i fastighetsportföljen fördelade på ytor för både kontor, handel, produktion och lager. 

- Vi äger sammanlagt 150 fastigheter på ett 80-tal orter, berättar Petter Melin, regionchef.

Ett förtroende

I Malmö sitter cirka 270 personer på olika ställen men i det nya kontorshuset kommer man kunna samlokalisera sig. Vilket var en av anledningarna till att man startade nybyggnadsprojektet. Men att bygga nytt i den här storleken hör inte till vardagen.

Vi vill kunna nyttja våningsplanen på ett sätt så att ytorna ska gå att ställa om för eventuella förändringar i framtiden. 

- Kv Triton är ett unikt projekt för oss och ett förtroende som koncernen har gett oss. Vi vill samlokalisera våra verksamheter i Malmö men också skapa en attraktiv arbetsplats för att kunna rekrytera rätt personal framöver. Men projektet följer även vårt uppdrag som är att utveckla fastigheter och äga dem på lång sikt. På den här platsen låg tidigare en äldre lagerbyggnad som vi rivit och nu ska vi alltså ta den här fastigheten vidare. 

 

Wingårdhs vinnare

Och det blir ett helt kvarter plus parkeringsgarage under mark. Bredvid det trappliknande kontorshuset byggs ett bostadskvarter med både lägenheter, trygghetsboende och äldreboende.

- LantHem, ett gemensamt bolag vi har med Hemsö, förvärvar både trygghetsboendet och äldreboendet. Ovanpå blir det bostadsrätter. 

Hela kvarteret är ritat av Wingårdhs som utsågs som vinnare efter en arkitekttävling mellan tre byråer. 

- När det gäller kontorshuset har de tolkat våra önskemål bäst. Bland annat har entrén varit viktig för oss, förklarar Petter Melin. Den ska vara öppen, tydlig, ljus och välkomnande. Wingårdhs fick också till våra funktioner inomhus på ett bra sätt, exempelvis våra egna mötesplatser en trappa upp. Även flexibiliteten har varit viktig. Vi vill kunna nyttja våningsplanen på ett sätt så att ytorna ska gå att ställa om för eventuella förändringar i framtiden. 


I början av 2022 ska kontorshuset vara inflyttningsklart. 

- Kontorshuset och bostadshuset kommer byggas parallellt men kontorshuset måste vara färdigbyggt och fått sitt slutbevis innan vi får färdigställa bostadshuset. Det handlar om att säkerställa en bullerbarriär mot Kvarnen, förklarar Petter Melin. 

Grönt har varit viktigt

Lantmännen själva flyttar in under Q1, resterande 1 700 kvm öppnar dörrarna under Q2. 

Huset blir grönt på alla möjliga sätt, både GreenBuilding-certifierat och exteriört med sitt glaserade, gröna tegel. 

Att huset blir grönt känns viktigt för oss och det kommer även att sticka ut i stadsbilden med sina fyra våningar mot Neptunigatan i söder och åtta våningar mot bassängkanten.

- Att huset blir grönt känns viktigt för oss och det kommer även att sticka ut i stadsbilden med sina fyra våningar mot Neptunigatan i söder och åtta våningar mot bassängkanten. Taken får också en betydande grön roll. Bland annat utnyttjas de för att skapa klimatiserade paviljonger och grönskande terrasser. 

De hyreslediga 1 700 kvm finns på plan 6-8 på våningar som blir mindre ju högre upp man kommer. Översta våningen är på ungefär 300 kvm.  

Lantmännen Fastigheter ser gärna en tagare till alla 1 700 kvm, men Petter Melin ser även andra möjligheter.

- Självklart går ytorna även att dela upp våningsvis, plan 6 skulle man till och med kunna dela i två, men vi försöker jobba med så stora ytor som möjligt.  

Många mervärden

Att huset och ytorna är attraktiva har man redan fått bekräftat.

- Det är många som har kontaktat oss redan och vi har startat diskussioner med ett par intressenter.  Men vi tar gärna diskussionen med fler. För oss är det viktigt att hyresgästerna passar in i huset så vi kommer att ha lite is i magen. Samtidigt vill vi gärna kunna göra hyresgästanpassningar under tiden vi bygger och inte få ett glapp. 

I bottenplan har Lantmännen Fastigheter redan en dagligvarubutik på ingång men ett par mindre lokaler, perfekta för café- eller restaurangverksamhet, står lediga. 

Endast 10 minuter från Centralen, och med nyöppnade Neptunigatan med sina fina bussförbindelser alldeles utanför, är även läget ett stort plus.

- Dessutom ligger hamnbassängen med sina fina kajpromenader precis utanför, plus Malmös otroligt trevliga saluhall. Västra hamnen är närmaste granne och söderut är det endast 10 minuter till Ribbersborg med sin strand. Så mervärdena är många, även utanför huset, avslutar Petter Melin. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.