En viktig kugge för logistik

20 augusti 2019

Sedan 2005 listar tidningen Intelligent Logistik varje år Sveriges bästa logistiklägen. Och som vanligt ligger Göteborgsregionen i topp. Men i samband med Business Arena i Göteborg prisades i år både Göteborg och Borås. För i år kan Borås ta åt sig en stor del av äran för topplaceringen.

Viared.jpg
Bild: Borås Stad

Göteborgsregionen har legat överst i stort sett alla år sedan starten 2005 och 2019 var inget undantag. 

– Vi är väldigt glada över utmärkelsen. Vi har Nordens största hamn med ett världsomspännande linjenät i som servar hela Sveriges industri, samtidigt som det satsas stort på flera håll hos många andra logistikaktörer i regionen, bland annat i Borås och Landvetter. Det är roligt att vi får ett samlat kvitto på att vi tillsammans är rätt ute, säger Magnus Kårestedt, vd på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande. 

Ambitionen är att vi alltid ska ha minst 250 000 kvm byggklar, markberedd mark i kommunen. 

Men det här året är det framförallt Borås som kan ta åt sig äran för topplaceringen. Av de totalt 192 000 kvm logistikytor som byggs i regionen under året byggs hela 127 000 kvm i Borås.

Borås arbetar metodiskt

Borås har arbetat hårt och metodiskt för att skapa detaljplanerad, byggklar mark, berättade Daniel Göök, etableringsansvarig, för Intelligent Logistik, i samband med prisutdelningen.

– Ambitionen är att vi alltid ska ha minst 250 000 kvm byggklar, markberedd mark i kommunen. Det har varit lite svårt just i år med tanke på etableringstrycket, men vi har flera nya områden på gång, både i Viared och på andra ställen i kommunen, och genom samarbetet i Business Region Borås finns det även etableringsmöjligheter i kringliggande kommuner.

Den stora efterfrågan på logistikytor i kommunen beror enligt Daniel Göök på flera olika faktorer. 

- Vi ligger i ett bra stråk i en attraktiv region, mittemellan Göteborg och Jönköping, med god infrastruktur och bra arbetsmarknad, menar han på Borås hemsida.

Men efterfrågan är så stor att den nybyggda marken redan börjar ta slut. De stora tomterna i Viared Västra är i princip slutsålda, det är bara små kvar.

- Politikerna trycker på för att få fram mer mark och vi tittar på att öppna upp nya områden, säger Daniel Göök på hemsidan.

Men på Viared finns det stora möjligheter, fortsätter han.

- Viared Västra har nu grovplanerats av Borås Stad och den detaljplanen omfattar cirka 90 hektar. Det är den största investeringen någonsin i ett industriområde i Borås.

Läs juryns motivering

Hela Intelligent Logistiks motivering lyder:

”Göteborgsregionen återtar tronen som Sveriges självklara logistikhuvudstad, efter att 2018 ha fått dela förstaplatsen på listan med formstarka Örebro. Göteborgsregionen får mer än 190 000 kvm tillkommande ytor under 2019, varav merparten byggs på Viared i Borås. Även Landvetter börjar ta fart, med två planerade etableringar under 2019 och 2020. Hamnen ökar åter containervolymerna, och produktionen är nu stabil efter 2017 års svåra konflikter och andra störningar. Regionens har prioriterats väl i infrastrukturplanen, bland annat genom klartecknet för farledsfördjupningen, som säkrar hamnen förmåga att ta emot de största containerfartygen. Tågpendelsystemet till och från regionen är effektivt och väl utnyttjat. Regionens styrkor är många, inte minst enastående regionalt samarbete kring logistik- och godsfrågor och spetsutbildning och forskning inom logistik vid både Handelshögskolan och Chalmers. Det enda orosmolnen för regionen är om man kan fortsätta få fram detaljplanerad mark i den höga takt som marknaden efterfrågar och problematiken med höga godsflöden till Norge på väg, där tillräcklig järnvägsinfrastruktur saknas.” 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.