Coronasäkra tips för arbetsplatsen

27 januari 2021

Sedan Coronapandemins utbrott är det inte mycket som har varit sig likt. Samhället har i mångt och mycket stängt ner och vi är många som fått vänja oss vid att sköta arbetet innanför hemmets väggar. I takt med att framtidsutsikterna ljusnar och arbetsplatserna sakta men säkert börjar planera för öppna upp igen, krävs det däremot att vi alla vidtar vissa försiktighetsåtgärder. Här kommer några tips för Coronasäkra fikastunder.

Bild: Pixabayför jobbfikat.png
Bild: Pixabayför jobbfikat.pngför jobbfikat.png

Fikapauserna är för många dagens höjdpunkt. Det är här som man har möjlighet att göra ett avbrott från vardagssysslorna, koppla av och samtala med kollegorna. Ja, fördelarna med fikapauserna är minst sagt många.

Att samtala med kollegorna över en välsmakande kopp kaffe är något som de flesta har saknat under tiden som de arbetat hemifrån. När vissa arbetsplatser så småningom öppnar upp igen är det därför många som ser fram emot att återuppta fikastunderna. Något som däremot inte kan göras på samma sätt som tidigare. Åtminstone inte än.

Nedanför har vi därför samlat en handfull tips och råd som hjälper er att genomföra Coronasäkra fikastunder:

- Fika på olika tider för att undvika trängsel

- Tvätta händerna både före och efter fikat

- Håll avstånd

- Använd gärna engångsmuggar (helst miljövänliga) för kaffe, te och annan dryck

- Köp inplastade kakor, godis och liknande

SE TILL ATT HÅLLA KAFFEMASKINEN REN

Kaffemaskiner finns på de allra flesta arbetsplatser. De används frekvent både under fikapauser och arbetsdagens övriga tider. Under dessa utmanande tider gäller det att kontinuerligt se efter och rengöra maskinen. Detta kan göras på följande sätt:


- Tvätta och sprita in händerna både innan och efter kaffemaskinen används

- Torka av skärmen med passande rengöringsprodukter för skärmar (använd inte handsprit!)

- Inhandla individuella touch-pennor som kan användas för att trycka in dryckesval på maskinen


Arbetsrutiner efter Corona

Som tidigare nämnts är det många som har fått vänja sig vid att arbeta hemifrån under denna pandemi. Detta har startat många konversationer om arbetsrutinerna efter Corona. Kommer vi att återgå till kontoret överhuvudtaget?

Även om det finns de som trivs med att arbeta hemifrån är det många som längtar till att återgå till det normala. Vi människor är flockdjur som gillar att umgås med andra. Vi vill socialisera och kommunicera med kollegorna över en kopp kaffe. Att faktiskt gå till jobbet är också något som vi mår bra av!


När vi får utvecklas i våra yrkesroller, då blommar vi!

I en ISM-rapport lyfter man exempelvis fram att arbetet ger en känsla av sammanhang. Att det är meningsfullt samtidigt som det ger arbetsglädje och energi. Till VGR Fokus ger Annemarie Hultberg, utvecklingsledare vid ISM, även sin syn på hur viktigt sammanhanget på jobbet kan vara:

– Sammanhanget på jobbet kan vara lika viktigt som familjen. När vi får göra det vi är bra på och utvecklas i våra yrkesroller, då blommar vi!

Källa: Beans in Cup.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.