Checklista för ett grönare kontor

20 augusti 2019

Visma har sammanställt en lista på hur man kan få in ett grönt tänk på arbetsplatsen.

Grönare kotnor.jpg
Foto: Pixabay

Hur tar ditt kontor hand om papper, glas, burkar matrester, kartong, plast och elektronik? Här följer en användbar checklista som kan hjälpa er att komma igång med resan till ett grönare kontor. 

1. Återvinning vid skrivbordet

Valet av papperskorg kan ha stor betydelse för miljön. En vanlig orsak till att man inte källsorterar är bristen på ett bra system nära arbetsplatsen. Får den anställde möjlighet att sortera direkt vid skrivbordet så ökar sannolikheten för att olika sorters skräp hamnar där det ska.

2. Ta trappan istället för hissen

En hiss använder mycket el. Ta därför trapporna i stället för hissen, om du kan. Den extra motionen får du gratis.

3. Miljöstationer

Investera i färdiga miljöstationer som du hittar hos välsorterade kontorsmaterials-leverantörer. Ha olika kärl för källsortering av papper, glas, burkar, batterier, kartong plast och matrester. Sedan är det upp till dig och dina kollegor att slänga sitt avfall på rätt ställe.

4. Returlådor

Många leverantörer av kontorsmaterial erbjuder gratis returlådor för insamling av toners och patroner. När lådan är full kontaktar du leverantören som ordnar en kostnadsfri avhämtning. Väldigt enkelt för 0 kr.

5. Stäng av datorn

Att bara stänga av skärmen vid hemgång hjälper inte om ni vill vara miljösmarta. Standby-läge drar mer energi än man kan tro, så stäng av datorn och datorskärmen när du går hem. Låt heller inte mobilladdaren sitta i uttaget när den inte används. Den drar nämligen också ström.

6. Återvinn gamla datorer

Lämna tillbaka uttjänta datorer till tillverkaren. Förordningen om producentansvar för elektroniska och elektriska produkter innebär att du har rätt att utan kostnad lämna in en gammal likvärdig produkt i samband med köp av en ny. Producenten ansvarar för att den tas om hand på ett miljöanpassat sätt.

7. Pantburkar

Tillhör ditt företag de som källsorterar pantburkar, men där ingen pantar? Ett enkelt sätt att bli av med pantburkarna är att låta städfirman ta hand om panten.

8. Större beställningar

Vid beställningar kan du beräkna hur mycket ni förbrukar per år och lägga större beställningar. Då minskar ni även risken för en expressleverans, för att något ur standardsortimentet tagit slut.

9. Grönare lämning av avfall

Det finns många företag som kan hämta upp ditt avfall och lämna det på återvinning. Men ställ krav på leverantören vid upphandling att de har ett aktivt miljöarbete. Har de miljöbilar? Kör de miljösmart? Om du sköter återvinningen själv, åk till en återvinningscentral så att avfallet tas om hand så miljöriktigt som möjligt.

Källa: Visma.se


Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.