Arbeta utomhus - ja tack!

14 augusti 2019

Vi vet nu att så lite som 20 minuter per dag av utomhusarbete krävs, för att sänka våra stressnivåer till acceptabla nivåer. Men går det verkligen att kontorsarbeta ute? På våra breddgrader? Enligt Karin Ståhl, VD & arbetsplatsstrateg på GoToWork, går det alldeles utmärkt.

krönika.jpg
Karin Ståhl, VD & arbetsplatsstrateg på GoToWork, arbetar gärna utomhus.

Vinsterna för individen av att kontorsarbeta ute är många. Det pågår mycket intressant forskning inom området och för Sverige lyfter jag gärna fram arbetslivsforskaren Susanna Toivanen och hennes arbete.

Vi vet nu att så lite som 20 minuter per dag av utomhusarbete krävs, för att sänka våra stressnivåer till acceptabla nivåer. Förutom positiv stresspåverkan och att vi helt enkelt mår bättre av att vara utomhus i dagsljus, så stärks även vårt immunförsvar. Övriga positiva effekter är att vi stimuleras till kreativitet och bättre tänkande, samt att det precis som under arbetsdagen i stort, är bra att få variation i arbetet.

Men går det verkligen att kontorsarbeta ute? På våra breddgrader? Svaret är entydigt: Ja. Precis som när det gäller arbetssätt generellt så rör det sig om tre saker som måste samspela. Det är människan, tekniken och platsen. I människan lägger vi in både kultur och våra beteenden, och det är där det börjar.

Precis som när det gäller arbetssätt generellt så rör det sig om tre saker som måste samspela. Det är människan, tekniken och platsen. I människan lägger vi in både kultur och våra beteenden, och det är där det börjar.

Vi brukar säga att det tar tre månader att skaffa sig en vana, vare sig den är bra eller dålig. Och här gäller det att bryta mot invanda vanor och mönster. Enklast är nog att förflytta samarbete, möten, eget fokusarbete och att lära sig, till platser utomhus. När jag skriver denna krönika hade jag i förväg planerat tid och plats utomhus för att göra det. Dock vågade jag inte fälla upp min bärbara dator när det regnade så mycket. Så jag tog mig i stället inomhus. Hade jag haft tillgång till ett regnskydd relativt nära, hade jag garanterat sökt mig dit och utfört uppgiften utomhus.

En kulturell spärr kan för vissa vara att man känner att man inte arbetar på riktigt när man lämnar byggnaden. Vad ska chefen eller kollegorna tänka? Kommer jag att vara lika produktiv?

Frågeställningarna är desamma som när vi började arbeta aktivitetsbaserat inne på kontoret. När vi till exempel satte oss i loungen, kändes det okej för alla till en början?

Men det fysiska då? Våra temperaturzoner och vädret. Vi kan ju inte direkt säga att vi ligger på samma breddgrad som New York och Barcelona, men, ärligt talat, hur svårt kan det vara? Det är i dagarna 50 år sedan människan åkte till månen och tillbaka. Jag slår vad om att vi kan anlägga skydd för utomhusarbete som funkar mer eller mindre året runt. Denna sommar har vi varit runt och tittat på terrasser, parker och andra ytor som fungerar eller kan fungera som utekontor. Både hemma i Sverige och på andra håll. Och jag kan säga att vi kontorsplanerare är på gång. Kontor på bland annat Manhattan projekterar för tio procent av kontorsytan utomhus. Vi ser campusområden växa fram i UK och här hemma. För att inte tala om terrasser och tak. På dem har vi i och för sig sett fler barer än arbetsplatser, men kan man göra barerna tillgängliga så stor del av året så varför inte även arbetsplatser? 

Tekniken då? Ljussvaga skärmar, regnkänsliga enheter. Som skrivet, vi har ju varit på månen och vänt.

Här har jag således den största tilltro till de teknologiska innovatörerna. Det kommer inte vara här problemet och motståndet ligger för att vi ska ta oss utomhus. Tekniken kommer att fungera, även om den kan kännas knepig att få till idag. Det vi behöver ta tag i - är oss själva. Att gå ut och börja arbeta.

Hos mig har regnet upphört nu. Resten av dagen kommer jag att kontorsarbeta ute. Hänger du på?

Krönikör: Karin Ståhl, VD & arbetsplatsstrateg på GoToWork


Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.