60-tal möter modern arkitektur

19 april 2021

GöteborgsLokaler är mitt uppe i en gedigen renovering av fastigheten på Engelbrektsgatan 69–71, mitt i hjärtat av Göteborg. Huset ska få ett rejält lyft, både i form av tre extra våningar men även en helt ny byggnad ut mot Sten Sturegatan. Här skapas totalt 6 800 kvm kontorsyta där 60-tal möter modern arkitektur. I september 2022 är det dags för inflyttning.

Ställningarna är uppe och både grundförstärkning och rivning pågår för fullt i huset på Engelbrektsgatan.

– Allt ska ut, bara betongstommen blir kvar, beskriver Krister Andersson, fastighetsförvaltare, GöteborgsLokaler. Detta är ett väldigt spännande projekt!

Flexibla ytor

Huset, bara fem minuter från Korsvägen, går från att vara ett kontorshus fyllt med traditionella cellkontor till ett modernt och flexibelt hus. Totalt kommer 6 800 kvm tillskapas och de 530 kvm stora våningsplanen kan antingen kopplas ihop eller delas av i mindre ytor.

Här ges verkligen unika möjligheter att påverka hur ett framtida kontor kan utformas.

– Här ges verkligen unika möjligheter att påverka hur ett framtida kontor kan utformas, konstaterar Krister Andersson. Troligen kommer vi se en större variation kring hur vi kommer att jobba framöver. Många företag kommer fortsätta vara flexibla kring hemarbete men jag tror samtidigt att ett eget kontor, där vi kan mötas på olika sätt, blir viktigt.

”En krona på verket”

GöteborgsLokaler totalrenoverar inte bara invändigt utan såg också en möjlighet att bygga på tre våningar. I gatuplan kommer den nuvarande byggnaden få en upplyft sockelvåning i två våningar som kommer ha samma formspråk som påbyggnaden. Överst, på plan 12, skapas en takvåning som kommer få en yta på cirka 350 kvm. 

Dessutom adderas en helt ny huskropp i två våningar längs med Sten Sturegatan. Här planeras det för restaurang.

– Det känns väldigt kul att kunna addera de här ytorna, på det här sättet, menar Krister Andersson. Påbyggnaden kommer att bli en förändring som tillför den ursprungliga byggnaden något positivt, som en ”krona på verket”. Dessutom kommer huset få flera takterrasser med fin utsikt över stora delar av Göteborg.

Bevarar karaktär och inredning

För GöteborgsLokaler har det varit viktigt att bevara den ursprungliga byggnadens karaktär, både till material och kulör.

– Fastigheten kommer fortfarande smälta ihop med övriga stan, menar Krister Andersson. Man kommer absolut känna igen sig. Vi tar med oss de fina 60-talskvaliteterna, men lägger också på ett modernt lager genom att vi öppnar upp och använder glas. Huset kommer bli både sobert och elegant.

Dessutom lägger GöteborgsLokaler mycket fokus på återbruk.

– Allt som går kommer att återbrukas, berättar Krister Andersson. Ett hus från 60-talet innebär kvalitet och målet är att så mycket som möjligt av inredningen ska leva vidare på något sätt. Även om vi själva inte kan återbruka allt kommer vi se till att det kommer till nytta någon annanstans. Det känns självklart för oss.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.