Hagastaden - med utsikt mot världen

19 maj 2022

2010 togs det första spadtaget för den nya stadsdelen Hagastaden. Det nya området, lika stort som tre Gamla Stan, binder samman Stockholm med Solna och blir en plats med 50 000 arbetsplatser och 6 000 nya bostäder. 2030 beräknas allt stå klart, men redan nu kan man få en tydlig bild av vad som är på väg att växa fram.

"Hagastaden är en otroligt spännande plats där det händer mycket just nu. Atrium Ljungberg har varit verksamma här sedan drygt 30 år tillbaka och är en av de största fastighetsägarna i området. Den stora andelen internationella företag och den storslagna arkitekturen ger en ultraurban känsla som direkt för tankarna till andra världsmetropoler", säger Désirée Walkenström, affärsstrateg på Atrium Ljungberg. 

I Hagastaden blandas företagande och forskning med bostäder, mötesplatser, restauranger och service vilket tillsammans skapar en levande stadsdel. Kärnan i Hagastadens näringsliv är ett fokus på liv, hälsa och innovation. Med Karolinska institutet och universitetssjukhuset som nav skapas här ett av världens främsta kluster för life science. 

"I takt med att Hagastaden utvecklas märker man av det ökade intresset för hela stadsdelen. Det finns en unik internationell, bubblande atmosfär här som inte går att hitta på andra ställen i Stockholm", säger Désirée Walkenström. 

Det finns en unik internationell, bubblande atmosfär här som inte går att hitta på andra ställen i Stockholm.

I Hagastaden är grönskan ständigt närvarande och närheten till motion ett naturligt inslag i vardagen. I Brunnsviken och Hagaparken erbjuds en uppsjö aktiviteter som tennis, utomhusgym, boule, kajak och sup.

"Dessutom skapas just nu den 18 000 kvadratmeter stora Norra Stationsparken mitt i Hagastaden. Det blir en fantastisk och grönskande park för alla som bor och arbetar i området, en plats för rekreation mitt i det urbana", säger Désirée Walkenström. 

I Hagastaden äger Atrium Ljungberg flera industrihistoriska byggnader. Den ikoniska Mineralvattenfabriken var hem för Apotekarnes mineralvattenproduktion i mer än 40 år. Idag består Mineralvattenfabriken av moderna kontorslokaler, med noga bevarad industriprägel. PV-palatset, uppkallat efter Volvo Personvagnar som huserade här i dryga 30 år, är ett av Hagastadens mest tidlösa landmärken. Just nu byggs PV-palatset varsamt om till en modern, hållbar och inspirerande arbetsplats. I slutet av 2025 är byggnaden redo för inflyttning. 

Som tydlig kontrast till de äldre kvarteren färdigställdes kontorsbyggnaden Life City vid årsskiftet. Mitt i Hagastaden skiner Life City i all sin prakt. Guldig, skimrande och med arkitektur som för tankarna långt bortom Stockholm utgör den ett naturligt landmärke i stadsdelen. Här delar näringsliv och forskning kontorsmiljö och adress — allt med syfte att göra oväntade möten, samarbeten och nya upptäckter en del av vardagen.

 "Under de kommande åren kommer vi dessutom att bygga ytterligare två kontorskvarter samt drygt 450 bostäder i Hagastaden. Vi fortsätter investera i och utveckla Hagastaden till en hållbar, urban och spännande plats att arbeta och bo på. Allt för att göra vår vision, alla vill leva i vår stad, verklighet", säger Désirée Walkenström.


Artikeln är en annons från Atrium Ljungberg och inte en artikel av Lokalguiden.