Viktigaste projektet på hemmaplan

18 februari 2020

Stena Fastigheter Göteborg är en av aktörerna som ska skapa ny historia på Masthuggskajen i Göteborg. På välkänd och älskad hemmaplan ska Stena Fastigheters första kommersiella projekt, i egen regi, realiseras. Kontorshuset Stuveriet blir ett hus utöver det vanliga och bolagets första pusselbit i den nya stadsdelen.

Stadsdelen Masthuggskajen skapas av Göteborgs Stad tillsammans med ett konsortium bestående av flera aktörer. Med 1 300 bostäder och 5 000 – 6 000 arbetsplatser ska området utvecklas till en plats full av kontraster. Ett symboliskt spadtag togs den 2 maj förra året och i november kom även beslutet som kan realisera den nya halvö som ska sträcka sig 100 meter ut i vattnet från kajkanten, där både bostäder och kontor ska samsas.

På mammas gata

Kontorshuset Stuveriet blir Stena Fastigheters första bidrag i den nya stadsdelen. Och det här huset byggs verkligen på mammas gata.

– Vi bygger på två våningar på vårt eget kontorshus på Värmlandsgatan 2 och bygger dessutom till en högdel, berättar Martin Gidenstam, affärsutvecklare, Stena Fastigheter Göteborg.

I april kör bygget om nästan 10 000 kvm igång. Ett speciellt projekt på flera sätt, enligt Martin Gidenstam.

Att vi bygger till vårt eget huvudkontor, här på Masthuggskajen där vårt bolag verkligen har sitt hjärta, gör det extra speciellt.

– Detta är vårt första kommersiella projekt någonsin, i egen regi. Jag skulle säga att detta är Stena Fastigheters viktigaste projekt hittills. Och att vi bygger till vårt eget huvudkontor, här på Masthuggskajen där vårt bolag verkligen har sitt hjärta, gör det extra speciellt.

Att äntligen få komma igång är välkommet.

– Byggnationen av Masthuggskajen är ett pussel som ska läggas och nu är det äntligen vår tur! Det ska verkligen bli kul att få komma igång och förverkliga vår vision efter all planering.

Ett hus med kvalitet

Till våren 2022 kommer hyresgästerna kunna flytta in i Stuveriet. Förutom att huset erbjuder både stora och mindre kontorsytor kommer gatuplanet bli levande.

– Vi vill skapa levande och hållbara kvarter, där man trivs. I Stuveriets gatuplan kommer det bli café, bistro, bar och gemensam reception.

Men även längre upp i huset hittar man överraskningar. På 13:e våningen kommer det finnas ett orangeri och en terrass med utsikt över stadens hamninlopp.

– Terrassen med sitt orangeri kommer att fungera som en mötesarena för hela huset, beskriver Martin Gidenstam. Det blir en fin plats att träffa kunder på, möta kollegor och vänner. Eller umgås med andra företag i huset. Det kommer bli riktigt bra!

Både terrassen och orangeriet ger huset både karaktär och inte minst utsikt. Utöver det vanliga dessutom och göteborgskt så det förslår.

– Hela huset blir något utöver det vanliga, det är därför man ska etablera sig här. Vi har verkligen satsat på kvalitet, Stuveriet kommer bli ett fantastiskt hus!

Huset kommer uppnå LEED Platinum, vilket är den högsta hållbarhetscertifieringen. Dessutom är hela Masthuggskajen certifierat med City Lab.

Första bostadskvarteret

Efter kontorshuset och skapandet av den nya halvön byggstartar Stena Fastigheter år 2023 det första bostadskvarteret längst ut på kajen. I höstas tävlade flera olika arkitektbyråer om att få vara med i utvecklingen. Vinnarna blev KUB arkitekter som i sitt förslag bland annat tagit fasta på att skapa en livfull och öppen plats nära vattnet, som känns upplevelserik och inbjudande. På halvön byggs moderna hyresrätter och vill man kommer man att kunna bo tillsammans med andra. På kajen blir det fikahäng, shopping och gemenskap och vid vattnet finns restauranger och caféer med sina uteserveringar i bästa utsiktsläge.

– Miljön kommer att bli fantastisk, konstaterar Martin Gidenstam. På Masthuggskajen talar man mycket om kontraster och dynamik. Här möter city både Linnéstaden och Långgatorna och spännande, ny arkitektur möter befintliga inslag som exempelvis Lagerhuset.

Mellan älv och storstad

Nyligen kom även nyheten om ytterligare ett kvarter om 150 bostäder som Stena Fastigheter och Riksbyggen kommer att utveckla tillsammans på Masthuggskajen. Här blir det arkitektbyrån

FOJAB som signerar de sammanlagt sex husen. I sitt förslag tar FOJAB fasta på kvarterets unika läge och möjligheterna att skapa en ny fantastisk stadsbild direkt vid älven. Kvarteret består av sex olika byggnader med varierande höjd på mellan 5 till 11 våningar. Det kommer att bli både bostadsrätter och hyresrätter samt lokaler för olika verksamheter, som restauranger och butiker. Inflyttningen är planerad till 2025. Kvarteret har flera olika små torg som sjuder av folkliv – både på kajen intill vattnet och mot staden.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.