Välkommen till CoValley

21 augusti 2018

I Göteborgsregionen har life science-branschen vuxit sig stark tack vare närheten mellan sjukvården, akademin, staden och näringslivet. I Mölndal finns redan i dag flera etablerade aktörer, där Astra Zeneca är den mest tongivande. På en tomt nästgårds smids det just nu stora planer för framtidens life science, innovation och digital hälsa. Välkommen till CoValley.

Efter en rekordsnabb process är det redan samråd som gäller för det 100 000 kvm stora området som ska bli norra Europas största coworking space, med ett världsunikt och konkurrenskraftigt innehåll. Fokus ligger på att sätta människan före byggnaderna för att kunna attrahera världens mest lovande talanger till Sverige och inte minst Göteborg. Närmare 7 000 innovativa arbetsplatser ska skapas under en tioårsperiod, där livet mellan husen ger förutsättningar för att utbyta kompetens och personlig utveckling.   

De står bakom

Bakom satsningen ligger Next Step Group och Vectura Fastigheter, med kapitalstarka Investor i ryggen, som i sin tur har bildat joint venture-bolaget Gothenburg CoValley (GoCo). Partners är AstraZeneca, som man även köpt marken av, och den danska arkitekt- och stadsplaneringsbyrån Gehl som skapar de viktiga miljöerna mellan husen. Gehls arbete har uppmärksammats världen över, inte minst i New York där de transformerade Broadway och Time Square-området till en mer offentlig plats för människor. Miljöerna i CoValley ska ge förutsättningar för att utbyta kompetens och personlig utveckling och främja hälsa, samarbete och kreativitet.


Byggstart nästa år 

CoValley byggs i etapper och redan nästa år ska spaden sättas i backen för den första delen som kommer att innehålla Navet, ett coworking-hus, inomhushållplats för elbuss, en service hub, ett växthus/mötesrum, ett kontorshus på upp till 10 000 kvm och ett generationernas hus, The Bridge. 

– Här kommer vi integrera både studentbostäder, forskarbostäder, trygghetsboende och ett upplevelsecenter för barn/ungdomar kopplat till life science, plus ett hotell. Vi kommer även att bygga ett parkeringshus i första etappen, med yogarum, bastu plus löpslinga på taket.

Resterande etapper, som ska planeras in framöver, kommer främst innehålla kontor med levande bottenvåningar. 

– Vi kommer satsa på att skapa allmänna ytor i plan ett och kanske även på plan två i vissa hus, beskriver Anna McLaren. Det viktiga är att området börjar leva innan allt är på plats. Fram till 2024 blir det ett intensivt planerings- och genomförandearbete. Sista inflyttning planeras till 2027, men  CoValley kommer hela tiden att utvecklas.

Läs hela artikeln i Lokalguiden Sverige nr 7, med utgivning vecka 34.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.