Ett kontorshus att må bra i

4 december 2023

Under ungefär 10 år har Mölndals stadskärna förnyats och NCC Property Development (NCC) har varit en stor del i den utvecklingen. Först byggde man Essitys runda kontorshus, sedan Mölndal Galleria och nu, i den tredje och sista etappen, växer kontorshuset MIMO upp. Ett hus att må bra i som byggs mitt i innerstaden.

MIMO.jpg
Bilder: NCC/TMRW

Det går knappast att missa... Med ett minst sagt strategiskt läge, kloss an resecentrum och E6:an, bygger NCC just nu kvarteret som blir den sista pusselbiten i Mölndals Innerstad. Kontorshuset MIMO, med sin huvudentré från Mölndals Bro, reser sig mitt i den nya innerstaden, granne med småskaliga butiker, caféer och restauranger, en galleria och all service man behöver för att lösa vardagspusslet. Precis utanför dörren hittar man också alla typer av kommunikationer. Läget är alltså ganska perfekt, men kommer framöver faktiskt att bli ännu bättre.


– Det är många som inte vet att Västlänken ska komma hit och vända, berättar Sarah Pennycook, Fastighetsutvecklare, NCC Property Development. Förhoppningsvis kommer de första tågen att börja gå 2026. Och i november kom beskedet från Regeringen att planerna för byggnationen av tågsträckan mellan Borås och Göteborg ska återupptas. Mölndal kommer bli det bästa läget i regionen om du frågar mig.


stort intresse

NCCs sista etapp i Mölndals Innerstad startade 2017 och efter en detaljplaneprocess på cirka två år byggstartades MIMO 1 oktober 2021. Vid byggstart var MIMO uthyrt till några större hyresgäster som Hemköp/Axfood, SATS och coworkingaktören Mindpark. Förutom avtalen som tecknades i ett tidigt skede kommer Hertz, Checkbiz, PDS Vision, Ratsit och IC Energy att flytta in i MIMO.


Intresset är stort, speciellt från de företag som inte vill sitta i centrala Göteborg men som ändå söker ett riktigt bra läge. 

– Och vi har mycket i pipelinen just nu, säger Maria Björsander, Kundansvarig Uthyrning Region Väst, NCC Property Development. Intresset är stort, speciellt från de företag som inte vill sitta i centrala Göteborg men som ändå söker ett riktigt bra läge. 


De allra minsta företagen kommer också få plats i MIMO, hos coworkingaktören Mindpark.


– Mölndal är en företagstät kommun med många små och medelstora bolag, så de vi inte kan erbjuda egna kontorsytor kommer förhoppningsvis kunna välja Mindpark för en coworkingyta, konstaterar Maria Björsander.


Coworking en självklarhet

Coworkingaktören Mindpark öppnar i MIMO under hösten 2024 och intresset från de mindre företagen har varit stort.


– Den här typen av utbud, för de nya och mindre företagen, har inte funnits i centrala Mölndal tidigare, menar Maria Björsander.


Hos Mindpark kommer det att finnas möjlighet att hyra enstaka skrivbordsplatser, små och stora kontorsrum, konferensrum och ytor för event. Mindpark kommer även fungerar som en reception för hela huset.


– Det var självklart med en coworkingaktör i huset, berättar Sarah Pennycook. Det där första, personliga mötet med receptionen blir viktigt. Dessutom är det onödigt att bygga in konferensytor med dyr teknik i hyresgästernas kontor. Dessa ytor står tomma relativt ofta, bättre då att nyttja de konferens- och mötesrum plus eventytor som Mindpark kommer kunna erbjuda.


Den största konferenslokalen rymmer 130 personer. Det kommer också finnas ett café på bottenvåningen som serverar frukost, fika, lättare luncher och som kan förvandlas till en bar för after work och skönt jobbhäng under eftermiddagarna. Mindpark erbjuder kontor i varierande storlekar från en person upp till det större företaget som söker en flexibel kontorslösning för sina medarbetare. Här erbjuds även skrivbordsplatser och drop-in lösningar.


Ett koncept att må bra av

Mindpark är också en viktig del av NCCs koncept MåBraKontor®, ett eget konceptuellt arbete som betyder att NCC adderar värde till en fastighet baserat på människans välmående. Konceptet innebär bland annat att belysning, material, färg, ventilation, sociala utrymmen och andra delar av arbetsupplevelsen har utvärderats och anpassats för att människorna som kommer att vistas i huset ska trivas och må så bra som möjligt.


– Det har varit en lång resa vad gäller den konceptuella biten, med många omtag, men konceptet MåBraKontor® satte vi när vi stod inför en produktionsstart, berättar Sarah Pennycook. Styrkorna med MIMO är servicen, läget och närheten till allting, men vi ville också bygga ett hus för individen.


I MIMO ligger fokus på det mänskliga välmåendet och det inkluderar också utemiljöer. Både för arbete och avkoppling.


– Vi har flera uteytor, bland annat en gemensam terrass på våning 11 och även en rörelseinriktad walk and talk-yta med boulebana på våning 4, berättar Maria Björsander.


Förutom konceptet MåBraKontor® kommer MIMO dessutom att hållbarhetscertifieras enligt BREEAM, nivå Excellent.


Flexibilitet och Employer Branding

Även inomhusytorna blir något extra, inte minst på grund av utsikten som visar Mölndal från ett helt annat perspektiv. Totalt omfattar MIMO cirka 32 000 kvm uthyrningsbar yta. Projektet består av en befintlig byggnad som nu renoverats och två nya byggnader med 18 respektive 11 våningar. Fem av planen binds ihop av inglasade gångbroar.


– Gångbroarna gör att vi på de våningsplanen kan erbjuda cirka 2 100 kvm sammanhängande yta, 790 kvm plus 1 350 kvm, konstaterar Maria Björsander. Och givetvis kan vi också koppla ihop flera våningsplan med interntrappor. Behöver vi hyra ut mindre ytor kan våningsplanen istället delas i fyra. De som behöver mindre yta än så kan Mindpark ta hand om, så huset erbjuder verkligen en stor flexibilitet.


Just nu har NCC ett flertal offerter ute.


– Vi har efterfrågan på alla typer av ytor ner till 174 kvm, fortsätter Maria Björsander, och vi kan skräddarsy ytorna helt utifrån vad företagen efterfrågar. MIMO är också ett hus som är perfekt för Employer Branding, här kan man som företag marknadsföra sig och sitt varumärke för att attrahera, rekrytera och behålla personal. Jag skulle säga att den möjligheten inte funnits tidigare i Mölndals Innerstad.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.