Utvecklar nytt Skellefteåkvarter

20 oktober 2020

Tillsammans med Nordvestor fastigheter utvecklar Tyréns kvarteret Oxen i centrala Skellefteå. Det blir en mix av handel, bostäder och kontor för en levande stadskärna. Tyréns blir den första hyresgästen på plats i den nya kontorsbyggnaden.

Bild: Tyréns
Bild: Tyréns

Förutom det nya parkeringshuset som redan byggs i kvarteret uppförs nu en helt ny butiks- och kontorsbyggnad samt ett nytt bostadshus i 7 våningar.

Mixen av bostäder, arbetsplatser och handel bidrar till ett mer levande centrum.
– Hörnellgatan mellan Citykompaniet och den nya bebyggelsen i kvarteret Oxen kommer att få en ny roll i centrum och bli en modern pulserande stadsgata, säger Ove Nilsson, arkitekt på Tyréns.

De nya husen får en modern och samtida utformning samtidigt som fasaderna materialmässigt ansluter till de äldre 50-talsbyggnaderna i norra delen av kvarteret med natursten och tegel. Gröna takterrasser planeras mot innergården för kontors- och bostadshyresgäster. Kontorshusets översta våning utgörs av en indragen kungsvåning med utanförliggande terrasser med utsikt över Skellefteälven.

Förutom att Tyréns är arkitekter för den nya bebyggelsen kommer vi själva att flytta in som hyresgäster i det nya kontorshuset sommaren 2022. Tyréns har expanderat sin verksamhet i Skellefteå från fyra medarbetare 2014 och är numera ett 40-tal medarbetare och en heltäckande lokal samhällsbyggnadskonsult.

– Att växa ur sina lokaler är i ju grunden ett angenämt problem. Tillsammans med Nordvestor har vi format ett levande kvarter som vi ser fram emot att bli aktiv del av, säger Helena Markgren, affärschef på Tyréns.

Viktor Nordlund, förvaltare på Nordvestor Fastigheter, tror att utvecklingen av kvarteret Oxen får betydelse för hela stadskärnan;

– Vi skapar en bra mix av olika verksamheter, vilket ger förutsättningar för en attraktiv och trygg mötesplats i centrum med liv och rörelse 24-7, säger Viktor, som välkomnar Tyrens som första kontorshyresgäst i fastigheten.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.