”Kontor på bästa läge i Skellefteå”

24 april 2020

Skellefteå Industrihus bygger just nu det som bli ett av Sveriges största kontorshus i trä. Svalan kommer att ha en lägre del med fyra våningar och en högre med åtta våningar. 2021 beräknas huset stå helt klart. Intervju med säger Anna Ersson, kund och marknadschef på Skellefteå Industrihus.

Bild: Tyréns.

Skellefteå är kanske inte en stad i Sverige som man förknippar med stora kontorshus. Men det kan vara på väg att förändras. Ett första steg har i alla falla tagits då moderna kontorshuset Svalan just nu håller på att byggas. 

- Svalan blir ett kontorshus som kommer att stå på bästa läge i Skellefteå. Väldigt centralt med fin utsikt över älven och stan. Det blir ett modernt kontorshus med en tydlig hållbarhetsprofil, flexibla lokaler, stora glaspartier för att optimera ljusinsläppet och faktiskt även ett bra skyltläge med tanke på att E4:an går utanför, säger Anna Ersson, kund och marknadschef på Skellefteå Industrihus. 

Utmaningar med trä

Svalan hör till stadsdelen Strömsör. På tomten fanns det tidigare en gammal skola och på senare år har det bara varit en grusparkering på platsen. Kommunen har länge velat bygga fler bostäder på tomten men kravet i detaljplanen var att ett stort kontorshus också behövde byggas för att klara buller och miljökraven. 

- Det är flera aktörer som bygger bostäder bakom kontorsbyggnaden. Det är ett fint exempel på att många kan jobba tillsammans för att skapa ett helt nytt kvarter, säger Anna Ersson. 

Huset byggs i nivåer på fyra till åtta våningar och erbjuder en kontorsyta på totalt 7 100 kvm.  Svalan följer trenden med att bygga i trä, precis som en rad andra aktörer över hela landet satsar mer och mer på. 

- Det finns en del utmaningar med att bygga i trä. Det innebär en längre projekteringstid, alla mått måste vara exakta vid montering, mer håltagning och ventilationen måste vara klar hos tillverkaren innan. Sen är byggtiden längre än med traditionella matierial. Men vi har valt den här vägen och i slutändan kommer det bli ett fantastiskt hus med levande material, säger Anna Ersson. 

Får draghjälp

Det finns många fördelar med Svalan menar Skellefteå Industrihus. Och i uthyrningsarbete kommer de få en potentiell draghjälp eftersom Northvolt bygger en gigantisk batterifabrik i Bergsbyn, ett industriområde i Skellefteå. Det kommer ha en positiv effekt på hela näringslivet i staden. 

- Vi ser redan nu att det kommer väldigt många förfrågningar från företag som vill etablera sig i Skellefteå eftersom den här stora draken, Northvolt, bygger sin fabrik här. Det ger kringeffekter och det finns underleverantörer som har ett enormt intresse av detta och vill flytta in i nya kontorslokaler. Så det känns väldigt hoppfullt, säger Anna Ersson. 

Uthyrningen pågår för fullt och sedan tidigare är det klart att Svalan kommer bli hem åt kommunförvaltningen Samhällsbyggnad. Någon specifik önskehyresgäst finns inte, utan Skellefteå Industrihus håller ett öppet sinne när det kommer till uthyrningen. 

- Det är egentligen nu som den processen har börjat vakna till liv och vi får förfrågningar och skarpa intressen. Det här blir ett flexibelt hus och vi kan anpassa enligt företagens önskemål. Allt ifrån 10 till 100 arbetsplatser. Vi vill gärna ha både mindre och större bolag och ett sådant här kontorshus ger en sådan möjlighet, säger Anna Ersson.

Kontorshuset Svalan beräknas vara inflyttningsklar efter sommaren 2021. 


Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.