Unikt erbjudande i Vaggeryd logistikpark

12 februari 2021

Vaggeryd logistikpark är ett nytt logistiknav i södra Sverige, bara 20 minuter från Jönköping. Här ligger byggklar mark redo att omvandlas till cirka 120 000 kvm moderna logistikytor. Här kan bolag få helt skräddarsydda lokaler från 5 000 kvm och uppåt. ”Med direktanslutning till E4:an, ett fint skyltläge och dessutom tillgång till järnväg är erbjudandet ganska unikt”, menar Kristian Sundborn, på SundbornPendén, som jobbar med uthyrningen av ytorna, tillsammans med kollegan Thomas Pendén.

Vaggeryd logistikpark ligger i Götafors, strax väster om samhället Vaggeryd. Redan 1904 etablerade sig Munksjö AB i området och tillverkade pappersmassa här ända fram till 1984. Idag har företag som Sortera Materials, Svea skog, Scandbio Veolia, Envytech Solutions och Wog Trä sin verksamhet här. Tidigare ägde Scandbio både byggnaderna och marken men 1 juli förra året köptes allt av Vaggeryd logistikpark AB. Bolaget är ett joint venture mellan Hanssongruppen och Fiskaregården och ett dotterbolag till Odd Molly. 

Framtidssäkrat och generiskt

Bolaget har redan tecknat två avsiktsförklaringar om att bygga lager- och logistikbyggnader om cirka 6 000 kvadratmeter på området, med planerad inflyttning i november 2021. Men det finns plats för många fler. 

- Vi har precis startat uthyrningsarbetet och jobbar stenhårt för att sätta Vaggeryd logistikpark på kartan, berättar Kristian Sundborn på SundbornPendén. Nu handlar det om att paketera erbjudandet på ett bra sätt så att logistikparken blir både generisk och framtidssäkrad. 

Flera diskussioner är igång och efterfrågan känns god, trots pandemitider, konstaterar Kristian Sundborn vidare. 

- Visst märker vi att beslutsprocesserna tar längre tid nu, speciellt för de bolag där ledningsgruppen sitter i Tyskland, England, Frankrike eller Italien. Men redan nu, i och med att vaccinet börjar portioneras ut, märker vi en tydlig lättnad. 

Klockrent läge

En av parametrarna som attraherar är givetvis logistikparkens läge. Den direkta anslutningen till E4:an ger korta transporttider till och från de tre största städerna i Sverige. Även till Köpenhamn och Oslo. Och utöver lastbilstransport finns det alltså även tillgång till järnväg där spår ansluter till järnvägslinjen Halmstad – Nässjö vars båda ändpunkter ansluter i sin tur till både västra och södra stambanan. 

- Läget är klockrent! Vaggeryd är en förlängning av Jönköping, mitt i södra logistiksverige, och kan med sitt läge bli en viktig omlastningspunkt. Med direktanslutning till E4:an, ett fint skyltläge och dessutom tillgång till järnväg är erbjudandet ganska unikt. 

Snabba beslut

Att ägaren är en ny spelare och att kommunen är med på tåget spelar också stor roll, menar Kristian Sundborn. 

- Vaggeryd logistikpark AB är hungriga och snabba i sina beslut. De vill mycket! Även kommunen är offensiv och kan ordna byggtillstånd på kort tid. De vill dessutom bygga bostäder, en viktig parameter när nya bolag ska etablera sig och nyanställa.

Här finns möjligheter för varje ny hyresgäst att skapa en generisk, skräddarsydd lösning för både yta och funktion.

Trots att området i stort inte är uppbyggt än är infrastrukturen redan klar. Detta underlättar väsentligt för en snabb utveckling av området. El och fjärrvärme har full kapacitet från start och täcker alla framtida behov. Och ett existerande vägnät med flera tillfartsvägar betyder ett gott trafikflöde utan flaskhalsar. 

- Detta och en redan färdig detaljplan innebär att en ny logistikanläggning kan stå klar 9-12 månader efter kontraktsskrivning. 

Bygger in mervärden

Vaggeryd logistikpark välkomnar alla spelare och hoppas på att kunna skapa en god mix i området. 

- Här finns möjligheter för varje ny hyresgäst att skapa en generisk, skräddarsydd lösning för både yta och funktion, förklarar Kristian Sundborn. 

Och kanske även en hållbar lösning. 

- Det kommer jättemycket krav på miljö och hållbarhet nu. Senast i morse hade jag möte med en vd som ville ha solceller på taket. Och visst kan vi ordna det! De frågorna kommer hela tiden och det är jätteroligt. Det innebär självklart investeringar både på hyresgästsidan och fastighetssidan men kan man räkna på ett sådant business case är det ju jättespännande.

Vaggeryd logistikpark AB vill också bygga in ett antal mervärden i området.  

- Man tänker även på bolagens anställda och försöker ha en dialog med framtida hyresgäster kring detta. Exempelvis vill man etablera en bensinstation och en restaurang så fort som möjligt. Och här kommer garanterat kombinationen padel och logistik bli ett faktum, konstaterar Kristian Sundborn avslutningsvis. 

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.