Umami Park börjar ta form

14 april 2020

Wallenstams storsatsning på Umami Park ska ta Hallonbergen till en blandstad med moderna kontor och bostäder. Intervju med Mayimuna Docus Carlqvist, ansvarig uthyrare på Wallenstam.

Umami Park - puff.jpg
Bilder: Wallenstam och Yousef Boussir

En solig dag i februari tar Mayimuna Docus Carlqvist emot Lokalguiden vid området där Wallenstams jätteprojekt Umami Park växer för varje dag. Med en stor entusiasm i rösten berättar hon detaljerat om visionen som döljer sig bakom skyddsplast, grävmaskiner och diverse byggmaterial som man möts av vid första anblick.

– Runt sommaren förra året flyttade de första bostadshyresgästerna in. Det är flera moment som byggs parallellt. Sakta men säkert syns förändringarna och vi räknar med att vara helt klara med det största kontorshuset 2022. Vissa delar levereras med inflyttning redan i år, säger Docus Carlqvist.

BROKIG HISTORIA

Hallonbergen, en typisk närförort i Stockholm, har historiskt inte varit ett område som har väckt särskilt mycket positivt intresse. Stadsdelen har nästan enkom nämnts i negativa sammanhang. Att ett fastighetsbolag som Wallenstam skulle välja att pumpa in miljarder här var det inte många som kunde tänka sig för tio år sedan.

– Sedan invigningen på 70-talet med miljonprogrammen, har man knappt tänkt på Hallonbergen. Det är en stadsdel med stor utvecklingspotential och många fina kvaliteter. Vi har Ursvik på andra sidan motorvägen, det är gångväg till Mall of Scandinavia och en busshållplats som är en knutpunkt där man kan ta sig till alla delar av Stockholm. Det är väldigt centralt i den bemärkelsen. För att inte nämna närheten till Arlanda, säger Docus Carlvist och tillägger:


– I och med att Sundbyberg stadshus flyttade till Hallonbergen så har området fått rätt sorts uppmärksamhet och det gav också en signal på att det var ett område som det skulle satsas på.

Umami Park representerar alltså mer än bara ytterligare en nyproduktion i ordningen. Hallonbergen, ett gammalt miljonprogramsområde, förändras. Det gamla ska integreras med det nya. Nya arbetsplatser, ökad trygghet och ett kulturliv som förvaltas och blandas med innovativa sociala lösningar.

– Den här satsningen ligger helt rätt i tiden. Vi sätter tempot och hoppas att andra aktörer följer efter, säger Mayimuna Docus Carlqvist.

STOR ANDEL COWORKING

Kontorsytorna uppgår till cirka 13 500 kvm och i dagsläget finns 2 800 kvm ledig yta. Sedan tidigare är det klart att Convendum

storsatsar i Umami Park och tar totalt fyra våningsplan. I dessa ingår bland annat konferensytor och företagslägenheter. Totalt omfattar coworking-aktörens ytor hela 8 000 kvm.

– Det är en del av Convendum att vara representerade överallt, inte bara i innerstaden. Vissa av deras kunder kanske prioriterar att vara närmare Arlanda. Det är många företag som nu väljer Sundbyberg och då är det viktigt för Convendum att de finns här. 

10 000 kvm avsätts till butiker, restauranger, gym och annan service. Utöver det ska även en förskola på 1 500 kvm byggas. Fram till 2030 ska Hallonbergen ha vuxit från 6 000 till 18 000 invånare.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.