Tysta och kreativa lösningar

14 februari 2019

Årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair har stängt dörrarna och de 700 utställarna har för länge sedan packat ned sina montrar. Det bestående intrycket när Lokalguiden var på plats och spanade var hur stor plats trä, lugnande färger och olika lösningar för både tysta och kreativa kontor tog.

Den 5-9 februari hölls dörrarna öppna till årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair. Hit kom inköpare, arkitekter, designers och journalister från mer än 100 länder. Runt 700 företag, 300 utländska, ställde ut på 70 000 kvadratmeter. Ungefär 80 procent av alla utställande företag kom från Skandinavien vilket märktes på mässgolvet då norska, danska, finska och svenska blandades friskt. Mässan lockade cirka 40 000 besökare och av dem kom drygt 30 procent från utlandet. 

Så här vill de unga jobba. De vill inte sitta vid ett skrivbord.


Skapa tystnad

Trä, sköna färger som lugnar själen och massor av lösningar för avskilt arbete dominerade på mässgolvet. Perfekta lösningar för dagens kontorslandskap eller det aktivitetsbaserade kontoret. Och det handlar både om att skapa kreativa och tysta arbetsplatser. Om du störs av dina kollegor är du i gott sällskap. Enligt en ny undersökning, från Martela Insights, blir hela sju av tio som arbetar i kontorslandskap störda. Men det finns lösningar för att skapa tystnad, på ett snyggt sätt, och många utställare visade upp just detta. På mässgolvet trängdes ljuddämpande akustikpaneler med avskärmade kontorsplatser, soffor med höga ryggar eller till och med tak, arbetsstationer med höj- och sänkbara skärmar, ljudabsorberande lampor och en mängd olika lösningar på telefonbås eller inglasade konferensrum som kan placeras var som helst i en öppen kontorsmiljö. 

För de unga

Finska Martela visade till exempel upp sin PodBooth som för tankarna till den hederliga, gamla telefonkiosken fast av betydligt modernare och bekvämare snitt. Här fanns också deras telefonbås Framery med inbyggd skärm som gör det möjligt att hålla videokonferenser. 

Men det handlar också om att skapa kreativa arbetsplatser. Gärna på liten yta. Ett lysande exempel på detta är BOB Job från Blå Station. För det avslappnade, hyperkreativa och aktivitetsbaserade kontoret. Med BOB Job kan man skapa fyra arbetsplatser på en sådan liten yta som 1,8 kvm. 

- Så här vill de unga jobba, menar Malin Flyckt Lindau, Export Area Manager på Blå Station. De vill inte sitta vid ett skrivbord. 

Trä, trä, trä

Ett annat dominerande inslag på mässan var trä. Bland annat visade det bosniska företaget Artisan upp sina produkter, baserade på bosniskt, traditionellt hantverk. Allt i massivt trä. Otroligt välarbetat och vackert. Annars var det mycket furu och gran som syntes i montrarna. Och även utanför mässhallarna. Designbaren, utformad av den norska designstudion Anderssen & Voll, var till stora delar uppbyggd av just furu och gran. Branschorganisationen Svenskt Trä är Stockholm Furniture & Light Fairs samarbetspartner och bidrar med material och kompetens. De ser trenden tydligt. Svenskt barrträ är på stark frammarsch. Nyfikenheten och efterfrågan från såväl producenter, inredningsarkitekter som designer ökar hela tiden.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.