Trenderna på årets möbelmässa

10 februari 2023

Just nu pågår Nordens största möbelmässa där 400 varumärken från hela Europa tar plats för att presentera sina nyheter inför 30 000 besökare. Under årets upplaga dominerar starka färger och hållbara lösningar.

input.jpg
Josefin Johansson, regionchef på Input interiör. Foto: Anton Eriksson, Input interiör

När Stockholm Furniture Fair öppnade i tisdags hade såväl lokala representanter som internationella aktörer från över 30 olika länder samlats. Mässan är Nordens största för möbler och enligt Josefin Johansson, regionchef på Input interiör, är den också det främsta skyltfönstret för nordiska varumärken att visa upp sina produkter för arkitekter och inköpare.

Att hållbara lösningar och starka färger dominerar årets trendspaning syns hos producenterna.

– Här samlas formgivare, producenter och beslutsfattare för att upptäcka de senaste trenderna. I år ser vi mer djärva färger och framför allt nya cirkulära material och hållbara produkter. Mycket av det som presenteras under de här dagarna kommer att dyka upp på kontor, skolor och andra offentliga miljöer framöver. 

Att hållbara lösningar och starka färger dominerar årets trendspaning syns hos producenterna:  

Välkända och historiska hattar har blivit en inspirationskälla för David designs nya lampor Hepburn som visas upp i olika former och färger. Nästa nyhet, fåtöljen Verner, är framtagen med dubbel hållbarhet i åtanke. Dels genom användandet av förnybara material men också genom design som ska stå sig över generationer. 

Till Stockholm Furniture Fair har Gärsnäs samarbetat med modedesignern Stina Randestad som tidigare skapat en klänning för Beyoncés musikvideos. Nu fick hon i uppdrag att skapa en färgstark monter med fokus på stolen Ronja – med lokalt avverkat trä, tillverkad i fabriken på Österlen.

Blå Station visar för första gången upp fåtöljen Max – i sju olika färger och utföranden. Nyheten som är ett direkt syskon till den massiva ek-fåtöljen Maximus är 17 kilo lättare och betydligt mjukare. Bredvid Max står nästa nyhet – Om – en stol tillverkad helt i trä. Båda nyheterna är formgivna av Johan Ansander. 

Stolabs klassiska Lilla Åland, Pinnockio och Palle Pall lanseras i de nya kulörerna åska, dimma, malva, tegel och lingon – framtagna av färginspiratören Sara Garanty. Träet som stolarna tillverkas av kommer alltid från svenska skogar och produceras i fabriken i Småland. 

Sverige har en stark designtradition och det är kul att varumärken fortsätter att skapa nya intressanta produkter som är med och sätter årets trender i hela Norden, avslutar Josefin Johansson. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.