Tre tips för hemmakontoret

30 december 2021

Hemarbetet väntas fortsätta 2022. En ny Sifo-undersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa visar att de som jobbat hemifrån under 2021 även kommer fortsätta jobba hemma under 2022. Vanligast är att arbeta hemifrån några dagar i veckan. Vikten av att ha ett mer varaktigt och smidigt hemmakontor blir därför än mer väsentligt, inte minst för att undvika fysiska problem som arbete vid köksbord eller i soffan kan innebära.

Nyligen kom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att arbetsgivare som kan erbjuda hemarbete också ska göra det. En undersökning som utfördes innan detta visar att svenskarna ändå tänkt jobba lika mycket hemma under 2022 som 2021. 42 procent jobbade hemifrån under 2021 och under 2022 väntas 41 procent arbeta hemma. I storstäderna är det dessutom ännu vanligare med hemarbete. Här har varannan (54 procent) i någon mån jobbat hemifrån och i Stockholm har hela 60 procent gjort det.

– Pandemin är inte ännu över och de senaste årens hemarbete har förändrat hur vi arbetar framöver i hemmet. Något som också syns tydligt i resultaten från vår undersökning. Det blir allt viktigare att se över sitt hemmakontor och ytorna i sitt boende, vilka blir navet för både arbete, umgänge, träning och återhämtning, säger Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa.

Det blir allt viktigare att se över sitt hemmakontor och ytorna i sitt boende, vilka blir navet för både arbete, umgänge, träning och återhämtning.

Vanligast i år och även nästa år är att jobba hemifrån några dagar i veckan, något som en av fem svenskar (20 procent) gör och kommer fortsätta göra under 2022. 5 procent kommer till och med enbart att jobba hemifrån nästa år. Vilket kan jämföras med 9 procent under 2021.

Undersökningen visar vidare att nästan varannan (44 procent) i dagsläget har en ergonomisk anpassad arbetsplats hemma, men det finns många (29 procent) som inte har det. Vissa sitter exempelvis vid köksbordet istället, något som är dubbelt så vanligt bland de som bor i lägenhet än de som bor i villa eller radhus, 31 procent mot 14 procent. Något som kan tyda på att de som bor i trånga utrymmen har svårare att få till hemmakontoret. Med bättre förvaringslösningar och nyttjande av ytor på rätt sätt, kan man skapa smartare utrymmen och hemmakontor även i mindre hem.


– Hemarbetet är här för att stanna. Det är tydligt. Men det kräver också förvaring och arbetsplatser som ska fungera långsiktigt, vilket många saknar idag. Med rätt lösningar kan alla jobba hemifrån lika lätt som man gör på kontoret, fortsätter Christine Dalman.

Att få till en för kroppen skonsam arbetsställning är inte helt lätt hemmavid. Hela 18 procent har fått fysiska besvär av att jobba hemifrån under pandemin. Det är dessutom en siffra som är högre bland yngre, nästan en fjärdedel (24 procent) av de som är mellan 16 och 24 år medan motsvarande siffra bland de som är 35 till 55 år är 16 procent. Det är därför av största vikt att man planerar sitt hemmakontor på ett smart sätt framöver.

Tre tips på förvaringslösningar hemma

1. Ett flexibelt kontor bakom skjutdörrar - Sätt upp skjutdörrar och gör ett litet rum i rummet - då får du en avgränsad, men rymlig kontorsplats, som inte kräver så mycket plats och där du kan arbeta ostört. Kontorsplatsen döljs dessutom när du stänger skjutdörrarna efter arbetsdagens slut. Är rummet litet kan spegeldörrar göra stor skillnad och ge en känsla av rymd och mer ljus i rummet.

2. Utnyttja höjden i hemmet och se över djupet på hyllor - Använd väggar till hyllsystem för förvaring åt kontorsmaterial. Alldeles för djupa hyllor skapar lätt oordning och döda ytor. Skaffa istället grundare hyllor, eller ännu hellre utdragbara backar som kan placeras tätt. Du får plats med mer och det blir lättare att hålla ordning.

3. Göm prylar bakom en gardin eller draperi - Gardinarrangemang för en hel vägg skapar en varm känsla och är dessutom ljuddämpande för hemmakontoret. Göm grunda hyllor eller krokar bakom ditt favorittyg eller så har du fått en effektiv och väl dold förvaringsyta för exempelvis kontorsprylarna, böcker och pappersdokument.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.