Tre mötestrender 2021

12 januari 2021

År 2020 har på många sätt varit en symbolisk start för en ny era som har tvingat oss att se över vårt sätt att arbeta. I Norden är hybridarbete inget nytt, men den pågående pandemin har tagit begreppet till en helt ny nivå. Under 2021 kommer vi se förändringar i arbetsgivarpolitiken, och kontoren kommer behöva anpassa sig för att möta det nya behovet av mötesteknik. Nedan listar Paul Clark, europachef på teknik- och kommunikationsföretaget Poly, tre kontorstrender för 2021.

AI kommer att spela en viktig roll på kontoret 

Under nästa år kommer vi se många olika tillämpningar av AI, inte minst när det kommer till att kunna styra tekniken utan att behöva röra den, med hjälp av röststyrning, gester och mer avancerad teknik. Men AI kommer också i högre grad kunna ge IT och fastighetsskötare information som gör hanteringen av mötesrummen enklare. Avancerad rumsanalys och insikter handlar inte längre om att hantera rummet på bästa sätt, utan också att hålla de anställda friska.

 IT-investeringar ersätter dyra kontorskostnader

När konstorskostnaderna minskar kan besparingarna investeras i teknik som gör det möjligt för människor att kommunicera och samarbeta med varandra. I framtiden kommer kontor främst användas till grupparbeten medan självständigt arbete till stor del kommer göras hemifrån. Kontoren behöver utrustas med modern, AI-driven sammarbetsteknik så att den större grupp som arbetar på distans kan koppla upp sig mot dem som befinner sig på kontoret. 

Professionell videokonferensteknik blir en självklarhet 

2021 kommer intelligenta och högkvalitativa ljud-, video- och samarbetsenheter att spela en avgörande roll för att hjälpa medarbetare på olika platser att komma så nära upplevelsen av att vara i samma rum som möjligt. När hybridarbete blir normen är det viktigt att säkerställa en gemensam arbetskultur, med samarbetssystem som är skräddarsydda både för medarbetare på kontoret och på distans. Tekniken måste kunna ha koll på rummet, deltagarna och mötesflödet för att kunna leverera känslan av att vara på plats, men AI-teknik kan också göra så att de som jobbar hemifrån uppfattas på ett professionellt sätt med hjälp av högkvalitativt ljud och funktioner som NoiseBlock AI, som separerar bort bakgrundsbrus från talet.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.