Test: Vilken kontorstyp är du?

28 februari 2020

Sajten kontorsliv.se har tagit fram en test för att avslöja vilken typ av person du är på jobbet.

Kontorstyp 2.jpg
Foto: Vasarkonan och Pixabay

Fråga 1:

Måndag morgon och pentryt ser ut som om en tonåring bott på kontoret över helgen. Diskhon svämmar över av skitiga kaffekoppar och tallrikar med ingrodda matrester. Hur reagerar du?

a)

Du börjar genast och resolut att städa – och ser dessutom till att alla i närheten hjälper till. Inom fem minuter är hela köket skinande rent igen.

b)

Du går till din arbetsplats och börjar skissa på ett schema där alla på kontoret får varsin köksvecka. Du tejpar upp schemat väl synligt på kylskåpet.

c)

Du undersöker vem eller vilka som stökat ner – mest för att ta reda på vad som ligger bakom och kanske kunna hjälpa till om något är galet. Att inte städa efter sig kan vara ett tecken på psykisk ohälsa och obalans i livet.

d)

Okej, här gäller det att agera på en högre nivå. Att inte bry sig om hur det ser ut i ens närmiljö tyder på bristande engagemang och avsaknad av inspiration. Du håller således under måndagsmötet ett passionerat brandtal om hur ett härligt kontor är en förutsättning för ett passionerat arbetsliv.

e)

Du går förbi köket. Det blir nog rent igen i sinom tid.


Fråga 2:

Ni har ett möte om hur ni ska organisera nästa stora projekt på kontoret. Vem är du i gruppen?

a)

Du känner dig stressad över diskuterandet, vill gärna komma fram till ett konkret beslut så snabbt som möjligt.

b)

Du föreslår att ni ska boka ett nytt möte efter att ni gjort lite mer research – bra beslut fattas aldrig med för lite kunskap i bagaget.

c)

Du tycker att ni ska gå laget runt för att höra vad alla tänker och tycker. Alla är viktiga, ingen åsikt får glömmas bort!

d)

Du tycker att den stora bilden glöms bort under diskussionerna – vad är det övergripande syftet med projektet?

e)

”Nästa stora projekt? Eh, det blir nog bra …”, tänker du och fortsätter kolla dina senaste likes på Instagram.


FRÅGA 3:

Den årliga kick-offen närmar sig och ni ska komma på hur den ska utformas. Vilket förslag röstar du på?

a)

Ett effektivt och väl förberett möte i en lokal med projektor, många eluttag och god ventilation.

b)

Vad som helst som INTE innebär självutlämnande lekar eller kurser, alkohol eller resor till andra länder. För mycket som kan gå fel …

c)

Du föreslår själv en trevlig middag i en naturnära, avkopplande och vacker miljö, med efterföljande lekar som gör alla glada och avspända.

d)

En kurs i att hitta sin inre drivkraft, ledd av en supercoach som varit nere på botten men lyckats med det omöjliga och peppat sig själv upp till toppen.

e)

Spelar ingen roll – du kommer ändå att ringa in dig som sjuk när det är dags.


FRÅGA 4:

Leif ska gå i pension och du har ansvaret att köpa en bra present till honom. Hur gör du för att pricka rätt?

a)

Du går ut och köper ett presentkort på ett varuhus som har allt. Snabbt, enkelt och kan inte bli fel.

b)

Mejlar hans fru, barn och så många vänner som möjligt och ber dem ge exempel på saker och upplevelser som de tror att Leif skulle tycka om.

c)

Du börjar skriva listor på vad Leif genom åren nämnt att han tycker om och på hans mest typiska personlighetsdrag – sedan lägger du ihop alltihop och kommer fram till något alldeles, alldeles perfekt.

d)

Du tänker stort. Vad vill Leif med sitt liv? Vad vill han uppnå? En kurs i personlig utveckling är en grym present till någon som är på väg till något nytt och spännande.

e)

Prickar rätt? Du fixar en delikatesskorg med någon marmelad och korv från närmaste matbutik. Alla äter mat. Blir bra.


FRÅGA 5:

Lunchrast och du och dina trötta kollegor har fallit i tystnad. Du bestämmer dig för att pigga upp er genom att sätta i gång ett samtal om:

a)

Nästa roliga projekt som du skulle vilja göra – det som du håller på med nu är snart avklarat och bara tanken på att inte ha något nytt på gång gör att det kliar i hela kroppen.

b)

Du passar på att höra dig för vad alla pysslar med just nu. Det är viktigt att alla på kontoret är införstådda med varandras arbetsuppgifter.

c)

”Okej, alla – på en skala på ett till fem, hur mår ni just nu?”

d)

Självklart ställer du frågan som ALLTID funkar för att dra i gång ett spännande samtal: ”Vad gör ni om tio år?”

e)

Ingenting – i alla fall inte med dina kollegor. Du har suttit med mobilen under hela lunchen och diskuterat kvällsplaner med kompisar.


RESULTAT:

Flest a: Beslutsamma Berit

Du avskyr att omges med människor utan driv och riktning – livet för dig har en riktning och det är framåt! Du älskar när det händer mycket, när du kan bocka av att göra-listan och gå vidare. Detaljer? Pfft! Fullkomligt ointressant.

Flest b: Noggranne Nils

Du har ett starkt kontrollbehov och tycker att det är rent obehagligt att släppa projekt som du inte hunnit dubbelkolla flera gånger om och känner att du kan utan och innan. Du vill helst inte ge dig ut på okända vatten och avskyr att behöva fatta beslut utan tillräcklig kunskap. Kan både uppfattas som kontorets klippa och den ständiga stoppklossen.

Flest c: Omtänksamme Olle

Du är den som tar på sig ansvaret för att alla ska må bra på jobbet, att ingen ska känna sig trampad på eller utanför. På många sätt kontorets bamsepappa som ser till att inga beslut fattas utan att alla, precis alla, är med på det. En inte helt lätt uppgift – akta dig så du inte bränner ut dig! Uppfattas ofta som omtänksam och snäll, ibland som uppoffrande och osjälvständig.

Flest d: Visionerande Vera

Du är luststyrd, har en smittande entusiasm, hoppar gärna på projekt för att de känns roliga och utmanande och skulle aldrig kunna jobba med något du inte brinner för. Du älskar att prata om framtiden, dra de stora penseldragen och skulle, om du bara fick, tapetsera hela kontoret med inspirerande citat och tydliga målbilder.

Flest e: Likgiltiga Lena

Du är motsatsen till engagerad och går till jobbet av ett enda skäl – för att du behöver lönen. Ditt liv levs på fritiden, tiden på kontoret är ett neutrum som du aldrig skulle drömma om att lägga mer energi på än vad som är nödvändigt.

Källa: Kontorsliv.se

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.