Teknik som matchar inredningen

7 december 2017

Västsvenska Handelskammaren flyttade i våras in i Park 49, ett av de senaste tillskotten av kontorshus i Göteborg, och minskade samtidigt sina kontorsytor till hälften. Allt till förmån för utökade konferens- och mötesytor. Man beslutade samtidigt att ta ett krafttag kring tekniken och med hjälp av ITM skapades maximal high tech som dessutom matchar inredningen.

DSCF6977.jpg
ITM har gett Västsvenska Handelskammaren en ny, komplett tekniklösning.

Västsvenska Handelskammaren har knappt 3 000 medlemmar knutna till sig och den dagliga verksamheten präglas av en intensiv möteskultur med betoning på föredrag, seminarier, utbildningsdagar och nätverksträffar. I samband med flytten till de helt nya lokalerna i ett av Göteborgs mest profilstarka kontorshus, nyligen nominerat till Årets Bygge 2017, var det dags att även uppgradera tekniken. ITM, som ansvarat för Västsvenska Handelskammarens AV-teknik tidigare, fick uppdraget att ta fram en komplett lösning som passade in i det nya konceptet.

Till rimlig kostnad

Västsvenska Handelskammaren hade ett tydligt ramverk att hålla sig till, där funktion och kvalitet fick ställas i relation till investeringen.

- Vi är en medlemsorganisation, med begränsade resurser. Då gäller det att vår partner är lyhörd och föreslår vad som ska prioriteras utan att kostnaderna skjuter i höjden, berättar Caroline Domeij, projektledare Västsvenska Handelskammaren.

Önskemålet var att få ett modernt teknikstöd som lyfter fram de mjuka värdena och som bidrar till att skapa en attraktiv mötesplats. Och det ska vara enkelt.

- Vi brukar säga att tekniken ska vara driftsäker, enkel och VD-säkrad, så lätt att förstå att till och med chefer fixar den, ler Caroline Domeij.

Passa in i helheten

Och även den estetiska biten har varit viktig.

- Vi har lagt mycket krut på att få lokalerna så tilltalande som möjligt, så det var självklart att tekniken skulle passa in i helheten. Ett exempel på en krävande designlösning är växtväggen som med sin iögonfallande display har rollen av ett skyltfönster ut mot Parkgatan. En speciell installation som kombinerar avancerad digital teknik med levande material. Effekten som uppstår med de gröna växterna drar blickarna till sig och skapar en organisk känsla som går i linje med hela inredningen. För att ytterligare stärka det visuella intrycket har ITM använt sig av dolt kablage och infällda högtalare.

- Det gör att tekniken inte märks, den bara finns där, berättar Tobias Lindstrand, säljare på ITM och ansvarig för hela lösningen. 


En utmaning

ITM hade förmånen att komma in tidigt i processen, redan på planeringsstadiet, vilket underlättar på flera sätt.

- Då ser vi hur tekniken ska spela ihop med inredningen för att det ska bli optimalt, menar Tobias Lindstrand. Här såg vi redan tidigt en utmaning i att många människor ska kunna jobba och vara uppkopplade samtidigt.

All daterad teknik, som projektorer och projektordukar, ersattes med digitala bildskärmar och interaktiv teknik, trådlös uppkoppling och högpresterande ljudåtergivning. I varje rum finns en s k clickshare hub, som ansluter trådlöst till dator, surfplatta eller mobil. De professionella monitorerna är valda utifrån rummets storlek och växlar mellan mindre och mellanstora 55”, 70”, 80”-tumsskärmar till imponerande 90”-tumsskärmar för de stora ytorna.

Styrning i alla ”skärmrum” sker via en knappanel med endast fyra knappar: On, Off, Clickshare och HDMI. Användarvänlighet och enkelhet rakt igenom alltså.

På nedre plan kretsar verksamheten kring ett mötestorg, anpassat för både större event och mingel. Här finns ett ljudsystem med infällda takhögtalare som ger ett perfekt talljud. Här finns även en Ipad inkopplad, där musiken styrs via en touchpanel infälld i väggen.

Nya krav på teknik

Just nu genomgår många företag stora förändringar i sitt sätt att arbeta. Mycket handlar om produktiva möten där den mobila tekniken spelar en allt viktigare roll. På Västsvenska Handelskammaren, där så mycket kretsar kring det fysiska mötet, gällde det att skapa rätt förutsättningar.

Och Caroline Domeij är mycket nöjd med resultatet.

- Nu har vi en modern tekniklösning som vi kan lita på och som underlättar och stöttar vår verksamhet. Ingen behöver ha hjärtat i halsgropen när man ska hålla en dragning. Allt funkar!

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.