Technopolis, mer än bara ett kontor

21 december 2017

Finska Technopolis etablerade sig i Gårda förra året och har påbörjat omvandlingen av fastigheterna i Göteborg enligt sitt campuskoncept. Kunskapsintensiva företag ska ges möjlighet att växa via flexibla kontorslösningar och ett helt unikt servicekoncept. Technopolis campus är som en stad i staden där allt en hyresgäst kan tänkas behöva i sin arbetsvardag finns. Intervju med Johan Herner, Regionchef, Technopolis Göteborg.

Technopolis grundades 1982 och startade bl a en av de första inkubatorverksamheterna i Norden. 2010 konceptualiserade man sin verksamhet och tog den till Tallinn, Vilnius och St Petersburg. 2013 etablerade man sig i Oslo och förra året tog bolaget även klivet in på den svenska marknaden, närmare bestämt Göteborg och Gårda. Johan Herner är ansvarig för verksamheten i Göteborg.

- Till skillnad mot tidigare har jag här direkta krav från ledningen att tillgodose hyresgästers förändrade behov, vilket känns väldigt roligt.

För att kunna nå detta satsar Technopolis på att skapa riktigt stora enheter, eller campus som är begreppet man använder sig av. I Tallinn förfogar man exempelvis över 70 000 kvm och har en byggrätt på ytterligare 100 000 kvm. Alldeles vid flygplatsen, precis som i Oslo.

- Läget är väldigt viktigt, konstaterar Johan Herner. Vi vill gärna etablera i antingen centrumlägen eller nära universitet eller flygplats.

Johan Herner, Regionchef, Techopolis Göteborg

Gårda är extra bra

Och i Göteborg är just Gårda optimalt. Förra året kommenterade VD Keith Silverang etableringen i Gårda så här:

- Vi har sedan länge sökt ett lämpligt objekt i Sverige och nu belönas vårt tålamod. Vi har en klar och bestämd tillväxtstrategi och Gårda campus i Göteborg medför ett extra bra tillägg till vårt nuvarande nätverk av 20 campus. Kundupplevelsen är alldeles väsentlig för oss och vi mäter och förbättrar den hela tiden. Nu har vi för första gången möjlighet att testa hur vårt koncept fungerar på den avancerade svenska marknaden. Vi kommer till Sverige ödmjuka men med förtroende. Då vi klarar oss i Sverige, klarar vi oss var som helst.


Standardiserat koncept

Gårda är perfekt, även enligt Johan Herner.

- Både läget och huset är optimalt för Technopolis verksamhet. De här 34 000 kvm vill vi fylla med allt ifrån start ups-bolag till större, kunskapsintensiva företag som värdesätter vårt koncept. Här sitter man i en superproffsig miljö och kan upplevas som ett stort företag även om man inte är det. Just nu finns det 800 kvm ledigt på plan 4 och 348 kvm i gatuplan.

På Technopolis campus erbjuds flexibla kontors- och arbetsmiljöer tillsammans med ett unikt servicekoncept. I Gårda är det en bit kvar tills det kompletta utbudet är på plats men man vet precis hur allt ska se ut.

- Konceptet är standardiserat och ser likadant ut överallt, förklarar Johan Herner. Detta för att man som kund ska kunna byta anläggning och veta exakt vad man får. Nu kan vi även erbjuda säkrat wifi vilket är viktigt, speciellt för konsulter på de större bolagen. Kraven på att kunna jobba säkert kommer mer och mer.

På de smarta campusanläggningarna kan man arbeta var som helst, när som helst. Flexibiliteten är på olika sätt inbyggd. Välj så kallade hot desks eller egna stora kontors-ytor. Eller sätt dig i någon av ”vardagsrummen”. Dessutom finns UMA Workspace, Technopolis svar på coworking-trenden, på 11 orter i Finland, St Petersburg, Oslo, Tallinn och Vilnius. Ett medlemskap ger tillgång till anläggningar i fem länder och med ett dagpass kan man exempelvis sitta och jobba en timme eller två.

En stad i staden

- Vi jobbar i dag på ytterligare en etablering i Göteborg, ett UMA i bästa centrumläge. Detta är en del av en större satsning på nya UMA i fler länder och städer, berättar Johan Herner. Men Technopolis erbjuder mer än bara kontor, just nu håller vi även på att jobba igenom servicekonceptet.

Det mesta ska finnas på ett Technopolis campus; restauranger, café, cateringservice, konferensmöjligheter, företagsläkare, frisör, gym, kanske dagis m m.

- Ett campus är som en stad i staden, menar Johan Herner. Här ska finnas allt som en kontorshyresgäst behöver i sin jobbvardag, anpassat efter varje land. Detta kräver att våra hus har en hög densitet som skapar flöde, liv och rörelse. Hos Technopolis ska man kunna växa och bli riktigt stora.

Oslo är ett fint exempel.

- Där ligger campus i den gamla flygplatsterminalen och här finns enorma gemensamhetsytor med konstant liv och rörelse. Det vill jag skapa även i Gårda. Det handlar om att gå ifrån kvadratmetertänket och i stället skapa en målbild för hela huset och utnyttja samtliga ytor.

Med den visionen för ögonen är det lyckosamt att det finns expansionsmöjligheter framöver för Gårda campus.

- Något detaljplanearbete har ännu inte startat men vi ser en möjlighet att utveckla campuset med ytterligare 20 000 kvm. Dessutom vill vi etablera på fler ställen i Göteborg. Just nu är det svårt att hitta mark, men vi letar tålmodigt vidare. Technopolis koncept har kommit till Göteborg för att stanna, avslutar Johan Herner.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.