Tänk andra hand i första hand

21 januari 2021

Vi bad tre experter om hjälp att sia om hur 2021 kommer att se ut när det kommer till våra kontor. Hur har pandemin påverkat, skymtas någon specifik trend framöver och vad ska man egentligen tänka på när man inreder ett sprillans nytt kontor eller väljer att uppdatera ett befintligt? Sist ut i denna serie är Jonas Åström, vd på Rekomo.

Rekomo.jpg
Jonas Åström, vd på Rekomo.

Ser du någon tydlig trend inom kontorsinredning och arbetsmiljö 2021?

– Vi ser helt klart en uppåtgående trend och ett ökat intresse för återbrukade möbler. Fler och fler börjar tänka andra hand i första hand vilket är jätteroligt! Utvecklingspotentialen är dock stor och många fler behöver ta sitt miljöansvar, till exempel genom att köpa återbrukade möbler istället för nya. Enligt SCB genererar de nyproducerade kontorsmöbler som säljs i Sverige 150 000 ton Co2 per år i utsläpp. Det finns alltså enorma miljövinster att göra om fler skulle köpa återbrukat istället för nytt. Sedan finns det förstås också väldigt stora kostnadsbesparingar att göra genom att köpa återbrukat. 

Hur påverkar pandemin våra kontor nu och framöver?

– Pandemin innebar tyvärr för vår del att många större projekt har skjutits upp. Nu när vi har startat vaccineringen och förhoppningsvis ser ett slut på coronakrisen tror jag snart att ”proppen kommer gå ur” och många projekt som pausats kommer återupptas igen. 

För miljöns skull behöver vi bli mer flexibla kring vad vi får när vi köper eller hyr begagnad kontorsinredning. Detta utan att göra avkall på de behov verksamheten har.

Jag tror också många fortsatt kommer jobba hemifrån någon dag i veckan framöver. Detta kommer innebära att det frigörs plats i befintliga kontorsytor och att den antingen kan användas på andra sätt än idag eller att företag kanske väljer att flytta till mindre lokaler. Oavsett kommer det säkert ske förändringar i kontorsmiljöerna hos många. 

Att ha aktivitetsbaserade kontor, öppna landskap eller egna ”smittsäkra” rum kommer nog vara frågor många kommer ställa sig.

Oavsett vilka förändringar som kommer ske hoppas vi på Rekomo att man tänker cirkularitet när det gäller kontorsmöbler. Många tycker det är jättebra att kunna sälja möbler man inte behöver längre men det är inte lika självklart att köpa/hyra återbrukade möbler till nya kontoret. Här hoppas vi på en förändring och ett genombrott på riktigt. 

Vilka tre tips skulle du vilja ge i samband med att man inreder ett nytt kontor eller uppdaterar ett befintligt?

Vi är vana att köpa saker genom att bestämma och få exakt det vi tänkt oss.

För miljöns skull behöver vi bli mer flexibla kring vad vi får när vi köper eller hyr begagnad kontorsinredning. Detta utan att göra avkall på de behov verksamheten har. 

1. Glöm loppis och soffan från 1992 - Släpp föreställningen om att utbudet på begagnade kontorsmöbler handlar om möbler från hur kontor såg ut 1992. Det handlar nämligen inte om bussätesliknande klädslar, inte om stora skrivbord med sväng och du hittar inga jalusiskåp i bok. Dessa får du leta efter på en loppis i stället. Ibland kopplas begagnade kontorsmöbler och återbruk ihop med en tid som känns omodern, och till ett sätt som en arbetade på då.

Naturligtvis ska de återbrukade möblerna vara funktionella utifrån dagens behov och efterfrågan. Till exempel har det under de senaste 10 åren inte hänt särskilt mycket med utseendet på höj- och sänkbara skrivbord. Och när blir en produkt egentligen begagnad? Med tanke på hur kort tid den är ny? Precis! Det finns alltså gott om kontorsmöbler som kan återbrukas och som dessutom passar dagens moderna arbetsplatser.

2. Tänk ett varv till - Vi märker att företag ofta köper billiga saker som inte går att återbruka. En kanske tänker ”Den här stolen behövs bara under ett år” och väljer därför en billig. Men den stolen kostar lika mycket som en fin, begagnad stol med hög kvalitet och lång livslängd. Så tänk ett varv till.

Var flexibla när det gäller möblering, ifrågasätt era beteenden och tankemönster. Fundera på om ni verkligen behöver 80 likadana stolar eller om det funkar med 50 av en sort, och 30 av en annan? Kanske blir det till och med bättre.

3. Återbruk är bättre än återvinning - Ett nyinköp kanske försvaras med att en kommer agera miljövänligt genom att lämna saken till återvinning och att den därefter blir till något annat. Men återvinning kräver mer energi än att återanvända något, och det finns begränsningar på hur många gånger man kan återvinna ett material. Alla material går heller inte att återvinna. Återbruk är därför mycket bättre. Alltså: att använda saker i sitt befintliga skick, att laga dem, att cirkulera dem vidare dit de kan fortsätta ha en funktion.

Tips till verksamheter som vill ha ett cirkulärt kontor:

Analysera behovet till en funktion och fundera på vad som är viktigast med den här stolen: att den är ergonomisk?

Kartlägg de attribut ni behöver till era möbler.

Lägg mer tid på planering (så sparar ni pengar).

Sälj/skänk vidare istället för att återvinna eller kasta bort.

Be någon som är expert på återbruk och cirkulära kontor om råd.

Utmana invanda tankesätt och våga testa nya cirkulära vägar.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.