Sveriges mest frilanstäta län

27 april 2022

Frilansbolaget Cool Companys årliga frilansbarometer tar tempen på Frilanssverige. Kreativa yrken som design, marknadsföring och fotograf toppar listan över populärast frilansyrken under årets första månader.

I samband med pandemin och etableringen av hemmakontoren och distansarbetet syntes tydliga rörelser på såväl arbetsmarknaden generellt som frilansbranschen i synnerhet. Allt fler började söka sig till frilansbranschen och trenden verkar hålla i. I en färsk Sifo-undersökning, utförd på uppdrag av Cool Company, uppger hela 2 av 3 (67%) att man är intresserad av att testa på ett frilansuppdrag vid sidan av sitt ordinarie jobb, om det erbjuds.

Bland Sveriges alla län är det i Stockholms län som flest frilansare återfinns, i relation till befolkningsmängd, följt av Uppsala län och Gotlands län på en andra och tredje plats. Det län som vuxit mest i antal frilansare under 2021 och början av 2022 är Örebro län med hela 88 procent fler frilansare än under 2020.

- Pandemin öppnade upp för en mer geografisk fri arbetsmarknad där människor inte är lika bundna till varken arbetsplats, stad eller knappt land. Fler arbetsmöjligheter har öppnat sig inom både frilansandet och arbetslivet i stort när man nu kan hitta jobb eller uppdrag var som helst och jobba på distans, säger Matilda Konkell, kommunikationsansvarig på Cool Company.

Designyrken hetast bland Sveriges frilansare

Kreatörsbranschen och IT-branschen är frilanstäta branscher som en stor mängd av svenska frilansare verkar inom, även om så gott som varje yrke idag går att frilansa inom. Absolut mest populära yrket bland frilansare 2022 är designer, till exempel inom grafisk design, formgivning eller inom mode och textil. På en andraplats över populärast frilansyrke hamnar marknadsföring och därefter fotograf på en tredje plats.

Bland frilansare i specifikt Stockholms län dominerar också kreatörsbranschen, men med uppdrag inom marknadsföring som mest populära jobbet och design på en andra plats. Dessutom ser arbetsmarknaden för frilansare i Stockholm ljus ut, under årets första månader har Stockholms-frilansare haft 16 procent fler uppdrag än de hade under samma period förra året.

- I takt med att fler människor rör sig mot det fria frilanslivet rör sig företagen mot en kultur där varje kompetens inte måste finnas på plats inom företaget, utan där man i stället kan anlita frilanskompetens vid behov. Det skapar fler uppdrag för frilansarna och företag har en betydligt större kompetenspool att fiska i, säger Matilda Konkell.

Den nya Sifo-undersökningen visar även att det för majoriteten av svenskarna inte spelar någon större roll var i världen ens arbetsgivare eller uppdragsgivare befinner sig, efter det digitala hemmakontoret etablerat sig. Nära 7 av 10 arbetstagare (68%) uppger att de kan tänka sig att jobba digitalt hemifrån, även för ett företag som ligger i ett helt annat land.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.