Stockholms nya knutpunkt

14 februari 2022

Fastpartner står nu i startgroparna för över 30 000 kvadratmeter lager och kontor i ett av Stockholms absolut bästa lägen för sista-milen-logistik. Västberga Entré blir en toppmodern logistikbyggnad med närhet till city och all tänkbar service.

västberga.jpg
Bilder: TMRW och Fastpartner

Redan i början av 1900-talet tog utvecklingen av Västberga fart då de första industrierna etablerade sig på platsen, och under mitten av århundradet satte man även igång med bostadsproduktion. Västberga är idag en knutpunkt för närdistribution av varor till centrala Stockholm och samtidigt attraherar området en allt större del handel och kontor. Detta innebär att Västberga i framtiden kommer vara en dynamisk och attraktiv arbetsplats, i ett av Stockholms absolut bästa lägen.

spara tid och pengar och undvik leveransstopp

– Du spar mycket tid och pengar på att slippa köra från logistiklägen ett par mil utanför city, och det handlar även om leveranssäkerheten. Vad händer när en lastbil kör av vid E4:an, då får man stopp i leveranserna. I Västberga har du fyra olika vägar in till stan, så du riskerar aldrig leveransstopp. Det är många som inte tänker på att denna risk finns, säger Christopher Johansson, vice vd på Fastpartner.

 För företag där sista-milen-leveranser är avgörande finns det inte ett starkare alternativ.

Genom Stockholms expansion har Västberga utvecklats till det mest centrala företagsområdet i staden. Det unika och strategiska läget med direkt anslutning till såväl E4/E20 som Södra Länken och Essingeleden har gjort att området haft en stark utveckling med flera nya etableringar de senaste åren. 

– Det är en mix av totalt 600 företag, med kontor, tillverkning, logistik och företagstjänster i Stockholms största företagsområde. Här arbetar cirka 13 500 personer på framgångsrika företag som Sandvik, e3 Control, Bring, Midroc, DHL med flera.


”Då måste man sitta i Västberga”

Med bara 3 kilometer till Stockholms innerstad utgör Västberga det perfekta läget för just sista milen-logistik där många och snabba leveranser sker in mot city. Här planerar nu Fastpartner att uppföra Västberga Entré med 33 500 kvadratmeter nya lager- och kontorsbyggnader med ytor för service, restaurang och butiker i markplan.

– Det vi har ritat på är ytor med möjlighet att ta in en handfull 24-metersbilar på ett tiotal lastdockor. Sedan ska det finnas en stor mängd utlastningsdockor för mindre bilar på plan två samt parkering för dessa på taket på plan tre. De som flyttar in måste se värdet med läget. De som ska sitta här är de som behöver göra många och snabba leveranser in till city. Beställer man till exempel mat eller läkemedel hem idag dröjer leveranserna ofta 48-72 timmar vilket är på tok för lång tid. Denna ”latency” måste ner till 6 timmar. Då måste man sitta i Västberga.

Stort serviceutbud i området

Västberga har de senaste åren ändrat karaktär, från ett renodlat industriområde till ett område med högteknologisk forskning och produktion där Fastpartner varit en av de drivande aktörerna. Förutom detta finns såklart även ett stort utbud av service både för de som arbetar och bor i området, bland annat restauranger, caféer, butiker, företagshälsovård, bensinstationer, polis, bank och post.

– För leveranser till ditt företag är Västberga Entré logistiskt perfekt med ett mitt-läge i Storstockholmsområdet. Och för leveranser från ditt företag är Västberga Entré unikt, med sista milen-läge till Sveriges största marknad. Det är en ny, modern och  hållbar byggnad med både lager och kontor. Och för medarbetarna är det bra kommunikationer och mycket service med många spännande grannar och butiker. Jag vågar säga att för företag där sista-milen-leveranser är avgörande finns det inte ett starkare alternativ, avslutar Christopher Johansson. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.