Stark miljöprofil för prestigeprojekt

9 april 2018

Om mindre än två år ska Castellums kontorshus, med solceller och va-lösning via regnvatten stå klart. Projektet är redan nu en succé vad gäller uthyrningen, endast en mindre del kvarstår att hyra ut.

Om ett år, våren 2019, är planen att Castellums kontorskomplex ska stå färdigt. Den 15 000 kvm stora fastigheten, belägen intill Örebro resecentrum vid norra infartsleden, beräknas ge arbetsplatser till ca 1 000 personer.

– Huset är ett av de första intrycken man får om man kommer norrifrån, från Stockholmshållet. Det var viktigt att skapa en spektakulär byggnad som väcker intresse, säger Lars-Göran Otterling, arkitekt SAR/MSA på Roof Arkitekter.

Ett gångstråk med utomhuskänsla

Castellum har döpt projektet till Citypassagen och huset kommer att få en nio meter bred passage som går genom byggnaden i bottenplan.

– Det ska bli ett trevligt gångstråk när man kommer gående från centralen över bron. Det ska ge en känsla av att man nästan är utomhus, berättar Lars-Göran Otterling.

Uteservering året runt

I båda ändarna kommer stora skjutdörrar att finnas, som när det är varmt ska öppnas upp under dagtid. I bottenplan planeras för en 900 kvadratmeter stor restaurang. Gångstråket genom huset skapar möjlighet att ha uteservering året runt. 

För att få in ljus i den kvadratiska byggnaden kommer det ovan bottenvåningen att bli en andra diagonal passage som delar in huset i fyra delar. De ska sammankopplas i mitten så att det går att röra sig fritt emellan.

Speciellt utseende med udda va-lösning

Byggnaden får ett speciellt utseende genom de två husfasaderna som kläs in med cirka 300 solcellsplattor mot sydväst och sydost. Hela huset kommer att få en veckad fasad med stora guldfärgade plåtkassetter som är fyra meter höga. För att spara på vatten kommer huset också att få en udda va-lösning.

– Vi kommer att ha en stor tank i källaren som ska samla in regnvatten för att spola fastighetens alla toaletter, berättar Per Gawelin.

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.